20 de lucruri mai puțin cunoscute despre Elveția – țara cu cel mai ridicat nivel de trai!

Elveția nu este doar despre Alpi, bănci și ciocolată, există multe alte surprize în această țară! Te invităm să cunoști un pic mai bine acest ținut minunat!

1.Amenzile elvețiene pentru depășirea vitezei depind de veniturile cetățenilor. Astfel, un elvețian care conducea un Ferrari a fost amendat cu un sfert de milion de dolari, deoarece venitul său anual era de aproximativ un milion de dolari.

2.Te-ai întrebat vreodată, de ce numele de domeniu al Elveției este – .ch? În latină numele acestei țări sună astfel: Confoederatio Helvetica. 

3.În fiecare an, în Berna sunt produse 7 milioane de bare de ciocolată Toblerone.

4.Aici sunt unele dintre cele mai mari salarii de pe planetă. Astfel, în anul 2010 salariul mediu pentru un profesor a fost de 120.000 de dolari!

5.Și monumentele ciudate sunt prezente în Elveția. La Berna există o statuie a unui bărbat care mănâncă prunci. El stă în oraș de mai bine de 500 de ani și nimeni nu-i cunoaște adevăratul scop sau istorie.

6.În sfârșit am găsit o țară în care nu există un singur conducător. În schimb, în Elveția există 7 membri ai consiliului care acționează ca șefi ai statului.

7.Și încă o dată despre monumentele neobișnuite. La Geneva există un monument al unui scaun cu trei picioare. Acesta simbolizează poziția împotriva utilizării minelor de teren.

8.În anul 1802, elvețienii au luat parte la război. Cel mai curios lucru este că aceștia erau înarmați doar cu ciomege, pentru că soldații armatei lui Napoleon le-au luat toate armele.

9.În Elveția este adoptată una dintre cele mai liberale legi privind armele – la 8 milioane de oameni le revin aproximativ 2 – 4 milioane de arme. Cum s-ar spune, pisica blândă zgârâie rău.

10.Această țară are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din lume.

11.Cetățenii străini care locuiesc în Elveția reprezintă aproximativ 23% din populația totală a țării. Cu alte cuvinte, aproximativ 2 milioane de oameni din Elveția nu sunt indigeni.

12.Elvețienii sunt adevărați poligloți. În Elveția există tocmai patru limbi oficiale: germană, franceză, italiană și retoromană.

13.Conform idicelui privind standardele de viață, Elveția este cel mai bun loc pentru a trăi și a naște copii. La calcularea indicelui se ia în considerație forța de muncă, rata criminalității, calitatea vieții, sistemul de sănătate, nivelul de satisfacție a vieții și alți factori.

14.Acesta este un adevărat regat muntos. Țara are 208 munți cu o înălțime mai mare de 3.000 de metri și 24 de munți cu o înălțime mai mare de 4.000 de metri.

15.Stereotipurile s-au adeverit: ciocolata este cel mai exportat produs din Elveția.

16.Anume elvețienilor le aparține ideea creării „aurului de ciocolată”.

17.Elveția este singura țară din lume cu democrație directă. Teoretic, fiecare cetățean poate pune la îndoială orice lege și poate propune modificări în constituție.

18.În Elveția, serviciul militar este obligatoriu și începe la vârsta de 18 ani. Apropo, practic toți elvețienii țin arme acasă în caz de război.

19.Elveția nu are capitală. Berna este capitala de facto și totodată un canton.

20.Singura parte a legendarului cuțit elvețian care nu este fabricată în Elveția este tirbușonul. Acesta este fabricat în Japonia.