2.500 de dolari lunar pentru elastice cu care să își lege banii. Află alte 28 de adevăruri din viața lui Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria (n. 1 decembrie 1949 – d. 2 decembrie 1993) a fost un celebru baron al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA.

Supranumit „Regele Cocainei ”, acesta a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990) și aproximativ 100 de miliarde de dolari dacă sunt incluși și banii ascunși prin diverse locații din Columbia.

Vezi mai jos adevăruri din viața lui. Presupun că nici nu ai putut visa aceste cifre la o scară atât de largă.

1.Cel mai mare transport de cocaină făcut de Pablo Escobar către Statele Unite, într-o singură tranșă, a fost de 23.1 tone (23.133 kg).

2. Peste 25.000 oameni, l-au condus pe acesta pe ultimul drum la înmormântarea sa în Medellín.

3. Pablo Escobar a fost ales în Congresul Columbiei, astfel el a obținut imunitate politică. El era sigur că vor veni zile când cocaina va fi legalizată.

4. Se spune că Pablo Escobar ar fi ascuns drogurile în anvelopele avioanelor. În funcție de cât de mult produs transportau piloții, aceștia puteau ajunge la câștiguri chiar și de 500.000 dolari pe zi.

5. Pablo Escobar a cumpărat un avion privat (Learjet) cu simplul scop de a-i transporta banii. Până atunci el folosea un avion, în care încăpeau doar 10 mln dolari, o dată cu creșterea veniturilor, el a avut nevoie de noul avion, cu care putea să transporte până la 10 ori mai mulți bani.

6. Escobar a fost în topul miliardarilor realizat de Forbes șapte ani la rând. A fost pentru prima oară introdus în 1987, iar în 1989 a ajuns pe cel mai înalt punct din clasament, fiind pe locul 7.

7. Închisoarea de lux a lui Escobar a fost numită ‘La Catedral’ (Catedrala), el a construit această închisoare și a oferit mită, pentru ca să fie închis în închisoarea proprie.

8. La Catedral conţinea un cazino, un club de noapte, chiar și un spa.

9. In anii ’80, cartelul Medellin al lui Escobar a fost responsabil pentru 80% din cocaina care era trimisă către Statele Unite.

10. În perioada ”frumoasă”, Pablo Escobar câștiga 420 Milioane de dolari săptămânal. Având în vedere faptul că acești bani erau în bancnote diverese (5,10,20,50,100 dolari), zilnic el câștiga cam 2-3 tone de valută americană 🙂

11. Aproximativ 10% din câștigurile lui Pablo Escobar, adică aproximativ 2,1 mlrd dolari anual, erau mâncați de șobolani și se degradau din cauza mucegaiului.

12. La apogeul comerțului cu droguri, Escobar vindea până la 15 tone de cocaină zilnic.

13. Alte pseudonime populare pentru Escobar erau ‘Don Pablo’ și ‘El Patron’.

14. Escobar cheltuia aproximativ 2.500 de dolari lunar pe elastice cu care să își lege banii.

15. Escobar a fost responsabil pentru uciderea a cel puțin 4000 oameni, incluzând 200 judecători, 1.000 de polițiști, jurnaliști și oficiali din guvern.

16. Pablo Escobar a fost împușcat la vârsta de 44 de ani. Există speculații cum că împușcătura fatală din cap ar fi fost cauzată de sinucidere.

17. Pablo Escobar s-a născut în Rionegro, Columbia în anul 1949. Tatăl sau a fost fermier, iar mamă sa învățătoare.

18. În ciuda ororilor comise de acesta în relațiile de afaceri, Pablo Escobar a fondat mai multe programe neguvernamentale de ajutorare a Columbienilor săraci. A donat bani bisericilor și spitalelor, a creat programe de alimentație, a construit 70 stadioane de fotbal, chiar și un cartier rezidențial.

19. Într-o tentativă de schimbare a legilor extrădării, Escobar s-a oferit să plătească datoria Columbiei, estimată la 10 miliarde de dolari la momentul respectiv.

20. În timp ce familia Escobar se ascundea, fiica lui Pablo, Manuela, a răcit. Pentru a o încălzi, Escobar a ars 2 milioane de dolari într-un șemineu.

21. Frica cea mai mare a lui Pablo Escobar a fost extrădarea. Indiferent ce se întâmpla, el nu vroia să își petreacă ultimii ani într-o celulă Americană. „Mai degrabă aș fi într-un mormânt din Columbia decât într-o celulă din Statele Unite.”

22. Sprijinul acordat de Pablo Escobar celor săraci i-au adus acestuia pseudonimul ‘Robin Hood’.

23. Înainte de a ajunge în comerțul cu droguri, Escobar vindea pietre funerare furate și se ocupa și de furtul automobilelor.

24. Nimeni nu poate ști cu exactitate câți bani avea Escobar, pentru că el cumpăra case și vile în toate colțurile țării, unde își păstra banii. O estimare aproximativă spune că în apogeul financiar Escobar deținea 100 mlrd. dolari americani.

25. În locuința sa extravagantă din Puerto Triunfo, Pablo Escobar a construit o grădină Zoologică privată, plină cu hipopotami, girafe, elefanți și alte animale. Hipopotamii mai sunt și astăzi acolo.

26. Printre posesiunile pe care autoritățile le-au găsit în casa lui Escobar s-a numărat și cartea de dezvoltare personală, „Forța Gândirii Pozitive”.

27. La sfârșitul anilor ’80, autoritățile Columbiene au confiscat o parte din flota enormă a lui Escobar, incluzând 142 de avioane, 20 elicoptere, 32 de iahturi și 141 de case și sedii de firmă.

28. Afacerea lui Pablo Escobar a fost atât de mare și de complexă, încât pe lângă avioane, elicoptere, mașini, camioane și bărci, acesta a cumpărat chiar și două submarine pentru transportul cocainei în Statele Unite.

29. În 1976, Un tânăr de 27 de ani pe numele său de Pablo Escobar s-a căsătorit cu Maria Victoria Henao Vellejo, în vârstă de doar 15 ani.