
Cu ceva timp în urmă, când toată lumea era izolată în casele lor, am participat la un challenge online de decongestionare și eliberare a locuinței de tot felul de fleacuri. Spre surprinderea mea, în trei săptămâni am scos din casă 11 pungi de gunoi, deși avem un apartament cu două camere. Bine, unele pungi au mers direct la gunoi, altele la organizații de caritate, iar unele am reușit să le vând. Într-un final, casa a devenit mai spațioasă și mai confortabilă ca niciodată.
Secretul este să analizezi interiorul nepărtinitor, de parcă ai intra prima dată și să pui la îndoială necesitatea fiecărui element. Ca să-ți fie mai ușor, am structurat experiența mea în 18 elemente de care trebuie urgent să te descotorosești pentru a aduce un nou suflu locuinței tale.
Lenjeria învechită de pat
Lenjeria de pat dă tonul întregului dormitor și are o influență directă asupra calității somnului. Știm că te-ai obișnuit deja cu seturile tale preferate, dar dacă arunci o privire mai atentă la sigur vei observa găuri, pete sau faptul că imprimeul cu trandafiri s-a estompat demult și nu mai arată decent. În aceeași categorie putem adăuga prosoapele învechite. Plus la asta, nu e neapărat să le arunci. Eu le-am donat unui centru pentru persoane fără adăpost și unui adăpost pentru animale.
Umerașele din magazinele de haine
Mentalitatea socialistă ne-a învățat să păstrăm totul până se uzează complet și chiar și atunci e mare păcat să arunci un bun la gunoi, cine știe, poate prinde bine la ceva. Dar oare nu e păcat să îți umpli cuibul cu obiecte lipsite de utilitate și gust? Aceste umerașe pe care le-ai obținut gratuit când ai cumpărat o bluziță sau un sacou, nici nu păstrează bine forma și nici nu arată estetic.
Obiectele fără pereche
Cât de tare nu te-ai atașa de mănuși, șosete sau cercei, acestea sunt inutile dacă au rămas fără pereche. Bine, aurul îl poți preda la o casă de amanet, dar ce faci cu o singură mănușă?
Cărți de vizită și carduri de reducere la magazine unde ai cumpărat o singură dată
Multe magazine oferă carduri promoționale sau pliante pentru participarea la promoții viitoare, dar în 90 % din cazuri e vorba de achiziții unice și cel mai probabil nu vei mai apela la serviciile lor în următorii câțiva ani. Prin urmare, nu are nici un rost să le păstrezi. Exact același lucru e valabil și pentru cărțile de vizită ocazionale.
Lenjeria învechită de corp
Chiar dacă nu este la vedere, nu e igienic să porți lenjerie de corp învechită. Plus la asta, o astfel de atitudine respingătoare față de propria frumusețe scade încrederea și stima de sine, pentru că acceptând ceva de calitate inferioară, inevitabil, începi să crezi că doar atât meriți. Printre altele, durata de viață a unui sutien este de 6 luni, după care își pierde din funcționalitate.
Cutiile și ambalajele goale
Este greu de explicat de ce atât de mulți dintre noi păstrăm tot felul de cutii inutile, pentru că, cine știe, poate prind și ele bine la ceva. Dar hai să fim sinceri cu noi înșine, cutia în care ai cumpărat laptopul, patinele sau fierbătorul de apă nu o să-ți prindă bine la nimic. Toate acestea pot fi predate la un punct de colectare a deșeurilor sau maculaturii, ceea ce este foarte etic, eco, util și plăcut în același timp.
Haine și încălțăminte care nu mai corespund statutului sau stilului tău de viață
Înainte îmi plăcea să-mi etalez formele purtând fuste mini și rochii scurte. Și acum arăt bine, dar nu mai am asemenea manifestări juvenile. Așa că am trecut fără milă prin întreaga mea garderobă și am scăpat de piesele vestimentare care nu se mai încadrau în stilul meu actual. Tot ce era în stare perfectă am vândut, iar restul articolelor le-am donat familiilor nevoiașe.
Încărcătoare, cabluri sau huse de la telefoane vechi
Aici logica este transparentă și liniară. Este evident faptul că nu vei mai avea nevoie de ele niciodată, știind cât de accelerat este progresul tehnologic. Poți păstra încărcătoarele, doar dacă planifici să utilizezi constant aceeași marcă.
Bijuterii și accesorii pe care nu intenționezi să le porți
Îmi plac bijuteriile pentru varietatea și prețul accesibil al acestora, dar în mai puțin de un an devine clar că astfel de bijuterii sunt depășite și cu siguranță nu le voi purta în următorii 20 de ani. Tot aici adăugăm gențile. Nu ezita să le vinzi sau să le dăruiești persoanelor care au nevoie de ele.
Resturile de papetărie
Cupoane de garanție care au expirat deja, contractele de închiriere vechi de 10 ani, bilete, cecuri și multe altele. Toate acestea, împreună cu cutiile menționate mai sus, pot fi reciclate sau pur și simplu aruncate și nici într-un caz mutate dintr-un loc în altul.
Absolut orice element cu termenul de valabilitate expirat
În primul rând alimentele. După care medicamentele, cosmetica, produsele de igienă, agenții de curățenie și restul. Am fost oripilată să descopăr că jumătate din cele menționate mai sus aveau termenul expirat. Sincer, nu știu la ce riscuri se expune o femeie care utilizează o cremă de față expirată, dar nu am vrut să aflu pe propria piele.
Jucării stricate sau inutile
S-ar putea să fie complicat să-ți convingi copilul să se despartă de jucăriile sale, chiar dacă nu le mai folosește. Din acest motiv, am instituit regula celor două cutii. Dacă achizițiile noi nu mai încap în acestea, dăm start inventarierii. În primul rând aruncăm jucăriile sparte, după care le identificăm pe cele la care e gata să renunțe și le donăm unei grădinițe, făcând loc pentru elemente noi.
Vesela crăpată, cu smalțul deteriorat sau demodată
Scapă imediat de aceste vase. Nu destul că prezența lor te pune într-o lumină rea, dar poate duce și la consecințe neprevăzute. E foarte ușor să te tai, sau mai rău, să înghiți cioburi minuscule de porțelan când mănânci din asemenea veselă, nemaivorbind de impresia pe care o lași. Aici adăugăm și seturile demodate pe care le-ai primit de la rude cu 15 ani în urmă și nu le-ai folosit niciodată pentru că nu sunt deloc atrăgătoare. Prin urmare, nu are sens să le păstrezi încă 15 ani în speranța că spontan îți vor place sau vei avea nevoie de ele. Nu vei avea.
Cărțile pe care nu intenționezi să le recitești
Ador să citesc și în doar câțiva ani m-am trezit cu o mini bibliotecă, cu toate că majoritatea cărților din componența acesteia nu intenționam să le recitesc. Dar nici să le arunc nu puteam. Prin urmare, am decis să le donez unei biblioteci, pe care o vizităm cu întreaga familie.
Bureții și periuțele de dinți învechite
Periuța de dinți trebuie schimbată la 3-4 luni, după care devine inutilă. Bureții – la maxim jumătate de an, altfel devin un mediu fertil pentru ciuperci și bacterii. Tu când ultima oară le-ai actualizat?
Tot ce e defect sau neutilizat cu anii
Un fierbător de apă care nu mai funcționează, un ceas încremenit cu ani în urmă, o pereche de cizme pe care nu le-ai încălțat de când erai studentă. Aceste elemente alcătuiesc microclima fiecărui apartament, fiind lăsate uitării în speranța că le vei da cândva de cap. Dar să fim sinceri, dacă intenționai să le repari, o făceai cu ani în urmă.
Suvenirele și magneții care nu-ți plac
Fiecare casă ascunde zeci de suvenire primite de la prieteni sau rude, care s-au întors cândva din vacanță și au decis să se împărtășească în acest fel cu experiența, chiar dacă pentru tine nu înseamnă nimic și le păstrezi doar din politețe. Sugestia noastră este să arunci o privire proaspătă asupra acestora și să rămâi doar cu cele care într-adevăr îți plac.
Tot ce s-a uscat sau s-a epuizat
Pixuri, creioane, markere, flacoane goale, brichete – la gunoi cu ele.