13 semne că îți irosești viața și nu observi acest lucru

Viața ta este cel mai frumos lucru. Tot ceea ce faci influențează felul în care trăiești, cât de fericit ești și cât de dispus vei fi să oferi dragoste, deci și cum va trece viața ta. Uneori nici nu îți dai seama cum treci pe lângă oameni speciali, poticnindu-te de momente create tot de tine. Așa pierzi o șansă la fericire. Așadar, 13 semne că îți irosești viața și nici nu observi acest lucru:

1. Acorzi prea mult timp lucrurilor care nu merită. Televizor, jocuri pe calculator, navigat în derivă pe net. Prea multe dependenţe, prea mulţi prieteni nocivi, prea multă muncă. Ce faci în majoritatea timpului? Te ajută la ceva? Cum ar arăta viitorul tău dacă vei continua să trăieşti exact la fel încă 10 ani? Dacă nu-ţi place răspunsul, ai înţeles ideea.

2. Te plângi foarte mult. Ştii modelul: lumea e nemulţumită de job, de şef, de prea puţini bani, de prea puţin timp, de iubit, de lipsa iubitului… Numai că văicăreala asta nici nu schimbă lucrurile, nici nu te face să te simţi mai bine, din contra: aduce şi mai multe neguri. Hai să facem un mic efort şi să descoperim şi lucruri care ne fac plăcere, chiar pentru care putem să fim recunoscători.

3. Nu-ţi pui mintea la treabă. Şcoala vieţii nu se încheie odată ce ţi-ai luat ultima diplomă. Nu te mai sprijini pe gloriile trecutului, du-te şi învaţă ceva nou. Lasă-te provocat de viaţă. Mulţi avem tendinţa să ne construim un „cuib” călduţ în care adăstăm, şi nu ne dăm seama când tâmplele ni se albesc. Când ne-om trezi să nu fie prea târziu ca să mai facem ce ne-am dorit.

4. Gândeşti prea mult negativ despre tine. „Nu pot să fac aia…”, „Sunt prea obosit ca să mă mai duc nu ştiu unde…”, „Am depăşit vârsta pentru asta…” – şi aşa mai departe. Henry Ford spunea: „Şi dacă crezi că poţi, şi dacă crezi că nu poţi – ai dreptate”. Orice gândeşti devine realitatea ta. Ţi-o creezi chiar acum. Îţi place ce vezi?

5. N-ai inspiraţie. Nu-ţi place nimic, nu te interesează nimic. Dar uite ce spun specialiştii: nu există aşa ceva. Sigur este ceva care îţi aduce împlinire, şi trebuie neapărat să găseşti acel lucru şi să îl faci. Pentru tine!

6. Nu-ţi faci planuri de viitor. Pentru corabia care nu are o ţintă, niciun vânt nu e bun. Lasă aia cu trăitul în „aici şi acum”, nu despre ea vorbim la ora actuală. Trebuie să ai un scop, un ideal pe care să-l atingi. Chiar şi dacă se referă numai la forma corpului tău, tot îţi dă elan. Dacă îţi alegi un ideal spiritual, cu atât mai mult. Dar ai grijă să fie în concordanţă cu ceea ce crezi cu adevărat, pentru că dacă nu eşti sincer, şi îţi alegi un ideal care nu e al tău, o să te trezeşti că nu mişti şi că eşti gol pe dinăuntru şi deprimat. Aşadar, caută acel ideal în care crezi şi fă-ţi planuri de viitor în legătură cu el.

7. Petreci prea mult timp cu persoane care nu te ajută să creşti. Nu e vorba să colectezi laude sau să te foloseşti de oameni, uneori chiar aceia care te provoacă cel mai mult te ajută să creşti. Dar există şi aşa numiţii „vampiri energetici”, care îţi sug energia şi nu pun nimic în loc. Cum îţi dai seama de asta? După ce te întâlneşti cu astfel de oameni te simţi realmente secătuit. Nu mai ai chef să faci nimic constructiv. Preferi să te refugiezi într-o acţiune care să te facă să uiţi. Mai bine petrece-ţi timpul cu oameni care te inspiră şi te motivează să dai ce e mai bun din tine.

8. Depinzi de telefonul tău mobil. Nu numai să vorbeşti, dar şi să trimiţi mesaje sau să postezi non-stop pe facebook sau pe instagram. Cum apare ceva interesant, în loc să-l savurezi ca atare, te repezi pe telefon să-i faci o poză. Mergi pe stradă când plouă, şi deodată vezi un căţel pe care cineva l-a legat de gard, învelit într-o pelerină roz. Cum să nu pozezi aşa ceva?? Cum să nu-l pui pe facebook? Dar eşti sigur că l-ai văzut cu adevărat? L-ai mângâiat pe botic? Te-ai bucurat cum a dat din coadă? În fine, înţelegi ideea…

9. Dai bani pe lucruri de care nu ai nevoie. Shopping-ul o fi el o terapie în felul lui, dar dacă găseşti în şifonier lucruri pe care ţi le-ai luat acum un an şi încă nu le-ai purtat… ceva nu e în regulă. Pe lângă faptul că ai putea investi banii în ceva care să merite şi pe care ţi-l doreşti, te procopseşti şi cu un gol interior care nu ştii de unde vine. Uite şi de-aici, de exemplu.

10. Nu dormi suficient. Sau nu dormi cum trebuie. Adică între orele cele mai odihnitoare pentru creier şi pentru tot organismul. Adică de pe la 11 noaptea cel târziu până pe la 6-7 dimineaţa. Unii sunt şi mai măiaştri, se culcă pe la 10 şi se trezesc pe la 5. Au parte de câteva ore în plus faţă de ceilalţi care se trezesc mai târziu, mai buimaci şi le ia mai mult timp până când intră într-un mod de lucru constructiv.

11. N-ai suficientă grijă de corpul tău. Te hrăneşti cu prostii, stai într-o poziţie greşită, nu faci mişcare. Şi apoi cine se plânge de boli şi de depresie că nu arată bine?

12. Nu ieşi din zona de confort. Nu eşti dispus să-ţi asumi unele riscuri, de dragul de a-ţi îmbunătăţi viaţa. Sunt multe exemple printre oameni de succes care au câştigat şi au pierdut de mai multe ori averi în viaţa lor. Cred că sentimentul de împlinire pe care îl are un asemenea om nu poate fi nici măcar aproximat de cineva care nu are curajul să schimbe nimic în viaţa lui.

13. Nu-ţi place viaţa ta şi nu faci nimic pentru asta. Eşti fericit? Normal ar fi să ai curajul să spui că „Da”. Sau măcar că eşti mulţumit, că simţi că eşti pe drumul cel bun. Dacă nu… caută. Află. Găseşte. Mişcă-te. Bucură-te. E dreptul tău.