13 Lucruri bine punctate de un Psiholog: Oamenii nu se schimbă, ei doar își dau masca jos!

Fiecare are dreptul la calea și greșelile proprii. Anume așa decurge viața noastră, scrie psihologul Oxana Țâpina. 

Odată, la mine la consultație a venit o femeie epuizată. Ea s-a așezat pe scaun și lacrimile au început să-i curgă șiroaie. ,,De ce nimeni nu m-a preîntâmpinat că va fi așa?” – repeta ea și plângea. Discuția cu ea mi-a dat mult de gândit și am decis să scriu despre ceea, ce nimeni niciodată nu îți va spune, nici chiar cei mai apropiați oameni.

Așadar…

1.Nimeni nu îți va spune sincer că căsătoria nu scapă de probleme, nici de pustietate, nici de singurătate. Alt om nu va compensa defectul tău propriu, ba din contra, îl va face și mai mare, îl va demasca și tu singur vei fi nevoit să îi faci față.

2.Nimeni nu îți va spune că este mai corect să rămâi singur(ă), decât să te agăți de orice variantă, din frica că nu va mai fi alta.

3.Copiii nu întotdeauna înseamnă căsătorie fericită. Ei înseamnă probleme, griji, insuficiență de somn, lipsă de timp pentru propria viață. Dacă realizezi asta – minunat, dar dacă ai iluzii, că odată cu nașterea copilului viața ta va fi plină de flori de culoare roz, ar trebui să te mai gândești, dacă merită în genere să planifici copii.

4.Relația înseamnă o responsabilitate din partea ambilor parteneri, și dacă fiecare va răspunde de sine, și nu de partener, va fi mai bine și mai confortabil.

5.Și în familiile, pe care le consideri ideale există probleme și conflicte. Nu există familie ideală.

6.Toate ,,te iubesc” se sfârșesc destul de repede. Dacă nu ați învățat să discutați, să vă respectați și să aveți grijă unul de altul, nu ați crescut suficient pentru a fi un cuplu.

7.Majoritatea cuplurilor mint despre satisfacția în relațiile lor intime. Asta cauzează nefericirea și cearta în cele mai dese cazuri. Învățați să vorbiți sincer despre dorințele voastre intime.

8.Dacă chiar de la început nu aveți nimic în comun cu partenerul, atunci sunt foarte puține șanse că va apărea pe viitor. Trebuie să faci alegerea conștientă.

9.Învață să îți recunoști greșelile. Dacă ai realizat că persoana de alături nu este cea potrivită, pleacă și nu te mai minți nici pe tine însuți, nici pe cei din jur.

10.Oamenii nu se schimbă. Ei pur și simplu cu timpul își dau masca jos. Niciodată nu vei reuși să schimbi un om, chiar și cu toată dragostea și stăruința ta. Dacă omul va decide că te prețuiește atât de mult, încât să depună un efort asupra sa și să se schimbe –  este alegerea lui.

11.Cu bărbații totul e simplu: trebuie să îi asculți și să îi susții, să îi hrănești și să le oferi spațiul necesar. Cu femeile totul e simplu: cu ele trebuie să discuți, să le faci să se simtă în siguranță și iubite. Totul e simplu, trebuie doar să fii sincer și să nu încerci să îți învingi partenerul permanent.

12.Să creezi o familie și să naști copii trebuie atunci, când știi pentru ce ai nevoie anume tu de asta. Părerile străine și regulile societății nu au nici o valoare în acest caz.

13.Dacă ai greșit – iartă-te și mergi mai departe. Viața e prea interesantă și frumoasă, că să ți-o transformi cu mâinile proprii în infern.