
Nu numai corpul nostru, dar și creierul este supus procesului de îmbătrânire. Din păcate, nu toți reușesc să păstreze memoria bună, mintea clară sau intelectul la bătrânețe. Chiar și un om sănătos poate să prezinte o înrăutățire a funcțiilor cognitive.
Cu toate acestea, neurologii sunt siguri – dacă te alimentezi corect, duci un mod activ de viață și dedici timp anumitor activități care dezvoltă creierul, la bătrânețe vei fi mai inteligent decât majoritatea persoanelor de vârstă înaintată.
Iată care sunt cele mai utile și interesante hobby-uri pentru dezvoltarea creierului!
Meditația
Meditația te ajută să diminuezi nivelul de stres, presiunea sanguină, să îți îmbunătățești sistemul imunitar și abilitatea de a te concentra. 10 minute pe zi sunt suficiente pentru o bună dispoziție și pentru a-ți programa creierul să funcționeze mai bine.
Grădinăritul
Acest hobby îți diminuează cantitatea de cortizol – hormonul stresului, te ajută să adopți o atitudine pozitivă asupra vieții. Începi să devii mai mândru de propriile succese, faci mișcare și petreci mult timp la aer liber, deci îți menții corpul într-o formă fizică excelentă. De asemenea, reduci riscul apariției demenței cu 36%.
Gătitul
Studiile arată că persoanele care iubesc să gătească acasă duc un mod de viață mult mai sănătos. Pe lângă acest fapt, ele au oportunitatea să aleagă cele mai proaspete alimente și să savureze întregul proces de pregătire a mâncării. Acest lucru are un efect pozitiv asupra creierului.
Lectura
Acest hobby ajută creierul să se concentreze mai bine, îți îmbunătățește vocabularul, dezvoltă imaginația și abilitățile analitice. Mai mult de atât, lectura este una dintre cele mai reușite metode de a combate stresul, nivelul acestuia scade cu 69%. Citind cărți devii mult mai relaxat și calm, începi să tratezi lucrurile cu mai multă maturitate.
Cântatul la un instrument muzical
Cântatul la un instrument muzical contribuie la dezvoltarea cognitivă, îmbunătățește coordonarea și exactitatea mișcărilor motorice. Atât la copii, cât și la maturi, acest lucru mărește IQ-ul.
Jocul de șah
În timpul jocului de șah se dezvoltă ambele părți ale creierului, se îmbunătățește memoria. În plus, acest hobby stimulează gândirea strategică.
Dansul
Pe lângă faptul că este un antrenament fizic eficient, dansul ridică nivelul de serotonină în organism și este o metodă bună de a deveni mai inteligent. Acest lucru este posibil datorită faptului că trebuie să îți folosești ambele emisfere ale creierului pentru a memora și executa diferite mișcări de dans.
Sportul în echipă
Sportul în echipă are o sumedenie de avantaje: mișcarea, apariția noilor prieteni și socializarea. Cercetările au demonstrat că lipsa comunicării are o influență negativă asupra creierului și sănătății. Astfel, baschetul, fotbalul, voleiul și alte sporturi de echipă sunt o modalitate excelentă de a petrece timpul util.
Artele marțiale
Pe lângă beneficiile evidente – abilitatea de a te apăra – artele marțiale dezvoltă creierul, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și îți oferă șansa să armonizezi mintea cu corpul.
Tricotatul
Oamenii de știință susțin că tricotatul este o metodă eficientă de a face față stărilor de anxietatea, de neliniște, depresiei, și unor boli cronice. Acest hobby activează sistemul nervos parasimpatic și slăbește intesitatea reacției „fugi sau luptă”.
Studierea limbilor străine
Studierea unei limbi străine te va face mai inteligent. Acest hobby îți permite să comunici cu persoanele din alte țări în limba lor. De asemenea, asta scade riscul apariției demenței.
Râsul
Pe lângă toate cele enumerate mai sus, râsul, care mai este numit și meditația activă, este un medicament excelent pentru creier și întregul corp.
Indiferent ce hobby pentru creier nu ai alege, râsul va fi întotdeauna o completare excelentă pentru oricare activitate. Acesta ajută la ameliorarea stresului și la relaxare.