10 Sfaturi, pe care regret că nu i le-am spus Copilului meu în prima zi de Școală!

Prima zi de școală – o sărbătoare specială pentru copii și părinții lor! În acest moment ar trebui să ridic panoul cu inscripția ,,Sarcasm!”, pentru că, desigur nu e nici un fel de sărbătoare. Este începutul seriei următoare din thriller-ul despre rutina școlară cu treziri de dimineață, multe teme de făcut și obligații extrașcolare.

Fac parte din rândurile oamenilor, care niciodată nu s-au bucurat de școală. Eram mereu obosită și sătulă, atunci când eram elevă și obosesc și acum când îmi duc copilul la școală. Atunci când fiica a mers în clasa I, eram pierduți și încercam neîndemânatic să o încurajăm, dar și pe noi înșine pe lângă ea.

Și iată încă un început de an școlar a venit. Am început să mă gândesc, oare ce i-aș spune copilului dacă l-aș duce în clasa I dar cu experiența de părinte de elev, pe care o am acum?

Lista mea de sfaturi pentru un elev de clasa I ar arăta în felul următor, și aș spune toate aceste lucruri cu glasul lui Don Corleone:

1.Nu te goni după note bune! Nu este nimic bun în ele. Singur îți pui scopuri și le cucerești, fără să fii influențat de notele din catalog.

2.Nu ești obligat să fii prieten cu toți, este destul să fii amabil. Desigur, cărțile despre prietenia din școală sunt minunate. Dar s-ar putea întâmpla ca omul ,,tău” să nu fie anume în acest colectiv. Nu te întrista, totul e înainte!

3.La școală nu mai sunt ,,copilași drăguți”. Tu ajungi într-un colectiv, în care s-au adunat personalități diferite. Acest colectiv va petrece împreună încă mulți ani de școală. Fii tu însuți și nu te lăsa ofensat!

4.Nu participa la hărțuieli! Dacă în clasă a apărut o astfel de situație, nu te lua după mulțime, care îl calcă în picioare pe cel, care este mai slab. Spune-mi despre această situație mie. Eu voi găsi un adult potrivit la școală, pentru a soluționa problema.

5.Nimeni nu are dreptul să râdă de tine și să te umilească. Asta se referă atât la colegi, cât și la profesorii tăi.

6.Profesorul nu este o autoritate indiscutabilă. Cu tot respectul față de misiunea profesorului, nu cred că acesta trebuie să își permită să spună ,,Profesorul are întotdeauna dreptate”. Asta nu e așa. Există situații când profesorul greșește. Dar posibil, el este un om minunat, capabil să fie un Profesor cu literă mare, și anume el îți va veni primul în ajutor în situațiile dificile.

7.Ești mic, dar asta nu înseamnă că nu meriți respect. Dacă nu vrei să mănânci în timpul mesei, ai dreptul să nu o faci. Dacă vrei să ieși, poți ieși cu permisiunea profesorului. Cere să fii respectat, dar respectă pe alții!

8.Nimeni nu are dreptul să te amenințe. ,,Îți voi strica telefonul.” ,,Ți-l iau și nu ți-l mai întorc!” Toate acestea nu se referă doar la tine, dar și la mine. Eu voi găsi ce să răspund, crede-mă!

9.Nimeni nu are dreptul să nu îți permită să mergi la ore. Chiar dacă ți-ai uitat hainele sau încălțămintea de schimb. Dreptul tău la învățământ este prevăzut de Constituție.

10.În orice situație nu uita că ai un protector – eu! Poți să mă suni în orice moment și să îmi spui ce se întâmplă. Iar eu te voi ajuta să găsești ieșirea din situație. Eu sunt alături!

sursa