6 poze cu cel mai ingorzitor viscol din istoria omenirii

Ziua de 3 februarie 1972 este marcată ca o zi neagră în Iran – în acea zi țara fost lovită de un viscol puternic, care a paralizat toată viața în mai multe regiuni timp de șase zile.

Pentru o țară, locuitorii căreia au văzut zăpada doar în raioanele montane, un viscol imprevizibil a devenit o catastrofă de proporții uriașe, care a izolat o sumedenie de localități – în unele din ele, lipsiți de ajutor, au murit toți locutiroii!

Grosimea stratului de zăpadă atingea cifra de opt metri, acoperișurile caselor nu rezistau greutatea zăpezii și se prăbușeau, stâlpii electrici abia de se mai vedeau din zăpadă.

În așa condiții serviciile de urgență nu puteau să-și îndeplinească obligațiunile, nici elicopterele nu se puteau să decoleze pentru a transporta medicamente și alte lucruri de primă necesitate  – era prea periculos.

Temperatura aerului a căzut până la -20°, oamenii mureau, fiind lipsiți de medicamente și căldură. Bilanțul a fost unul catastrofic – peste 4000 de morți.

E un record trist pentru toată omenirea, al doilea viscol, după numărul de victime produse, a fost cel din Afghanistan, din 2008, care a ucis 926 de oameni.

Sursa