10 Mistere ale Naturii care, până în prezent, le dau bătăi de cap oamenilor de știință!

Aceste fapte ne dovedesc că viața, în toată diversitatea ei, este mult mai complicată și misterioasă decât ne imaginăm.

1.Busola magnetică a vacilor

În general, nimeni nu s-a gândit la acest lucru înainte de apariția Google Earth. Acest serviciu a făcut posibilă studierea a mii de imagini cu vaci care pasc și descoperirea unui lucru ciudat: în timp ce mănâncă sau beau, vacile întorc întotdeauna capul strict spre nord sau sud. Acest lucru se observă pe toate continentele, indiferent de condițiile meteorologice, caracteristicile terenului sau a altor factori.

2.Alcaloizi în plante

Plantele moderne conțin aproximativ 7000 de tipuri diferite de alcaloizi. Mai mult de atât, cel mai răspândit dintre ele este morfina. De ce plantele au nevoie de alcaloizi, rămâne un mister pentru oamenii de știință.

3.Cu cât mai aproape de ecuator, cu atât există mai multe specii

Ai observat vreodată că în climatul ecuatorial există cea mai mare varietate de specii, nu numai de animale și plante, dar și de cele mai simple virusuri. Orice infecție provine și se răspândește din Africa sau America de Sud. Există multe teorii despre motivul acestui fenomen, dar toate se contrazic reciproc.

4.Furnicile argentiniene

Aceste frunici sunt singurele organisme vii de pe Pământ, cu excepția oamenilor, care au reușit să populeze trei continente de sine stătător. Cum le-a reușit acest lucru, rămâne un mister. Apărute în America de Sud, acestea au ajuns în mod independent în Europa și Asia. În tot acest timp, codul lor genetic a rămas neschimbat.

5.O cantitate prea mare de fitoplancton

Fitoplanctonul este format din cele mai mici organisme care înoată în oceane. Principalul mister este că sunt prea multe pe Pământ. Teoria de bază a evoluției face imposibilă supraviețuirea unui număr atât de mare de microorganisme diferite.

6.Dependența de oxigen

Până nu demult, oamenii de știință credeau că toate organismele multicelulare de pe Pământ, într-un fel sau altul, depind de conținutul de oxigen din atmosferă. Cu toate acestea, acum câțiva ani, în Marea Mediterană au fost găsite animale (nu organisme unicelulare!) care pot trăi fără oxigen. Oamenii de știință încă nu au idee despre modul în care au evoluat acestea.

7.Apariția speciilor de nicăieri

Multe specii de animale și plante, pur și simplu, au apărut pe planeta noastră. Ele nu au avut strămoși de la care au evoluat, pur și simplu au apărut. Așa a fost de exemplu cu amfibienii: etapa în care peștele a dat viață amfibienilor nu se cunoaște exact. Primele animale terestre au apărut deja cu membrele bine dezvoltate, coaste și cap.

8.Echilibrul uimitor al Universului

Nu doar Pământul, dar și întregul Univers rămâne perfect echilibrat în toate privințele. De exemplu, să analizăm Soarele: dacă forțele nucleare ale atomilor ar fi cu doar câteva procente mai mici, atunci nu ar exista combustibil pentru energia solară și, prin urmare, nici viață pe Pământ. Iar dacă forțele ar fi puțin mai mari, Soarele ar exploda.

Conform unui calcul ideal, amploarea forțelor nucleare se află exact la acel nivel care nu poate provoca niciunul din aceste dezastre. Schimbarea distanței de la Soare la Pământ cu doar 2% ar face viața pe planeta noastră imposibilă.

9.De ce au dispărut mamuții? 

Până în prezent, oamenii de știință găsesc în nordul Siberiei și în Alaska cadavre de mamuți complet intacte și perfect conservate. Dar cel mai interesant este că în stomacul acestor mamuți și chiar în gura unor exemplare se găsește verdeață nedigerată și chiar nemestecată. Acest lucru vorbește despre faptul că aceste animale au murit complet pe neașteptate, toate dintr-o dată, chiar în timp ce mâncau. De ce s-a întâmplat acest lucru, oamenii de știință încă nu știu.

10.Explozia cambriană

Primul care a descoperit această stranietate este Roderick Murchison. Studiind fosilele din epocile antice găsite în sedimentele corespunzătoare, el a descoperit că straturile acestor zăcăminte sunt separate printr-o limită bruscă.

Cu aproximativ 530 de milioane de ani în urmă a avut loc o „explozie” a numărului de specii marine, printre care artropodele și vertebratele. Această diversificare rapidă ridică multe întrebări care includ evoluția majorității organismelor cu părți tari, apariția ochilor și dezvoltarea unor noi gene ce permit evoluția independentă a unor părți ale organismului.