10 fapte necunoscute despre samuraii japonezi. Află, despre ce nu se vorbește la TV și nu se scrie în carte

Samuraii japonezi se bucură de o reputație mitică și romantică, care este alimentată de filme și legende. Dar în realitate multe fapte despre ei se ignoră, pentru ca să pună la îndoială acea aura și carismă, care li se atribuie.

1.Capă horo

Samuraii de rang înalt purtau capă, care se numea horo și avea până la doi metri în lungime. Capa se umplea cu diverse materiale și oferea o protecție suplimentară de la săgețile dușmanilor.

Ostașul, care avea capă, era îngropat cu onoruri chiar de către dușmani. Capă horo reprezenta statutul înalt a luptătorului.

2.Sabia samurailor

În secolul XIII Japonia a fost atacată de mongoli, și atunci japonezii pentru prima dată au avut de furcă cu o armată, echipată în veste cu armură. Săbiile japonezilor erau absolut inutile contra armurei. Cel mai des ele simplu se rupeau.

Anume atunci samuraii au înțeles, că au nevoie de săbii mai grele, mai dure, revizuind toate concepțiile sale militare.

3.Samurai răsfățat

În Japonia feudală se considera, că un samurai, care petrece noaptea cu o femeie, este răsfățat. Samuraii erau siguri, că sexul are o influență negativă asupra calităților militare a ostașului.

Samuraii aveau dreptul să se căsătorească, să facă copii, dar lui i se interzicea să-și manifeste sentimentele față de soție, mai ales în locurile publice. În același timp relațiile homosexuale se considerau normale.

4.Guru-amant pentru tânărul samurai

Un viitor samurai avea neapărat nevoie să fie crescut de un guru – o persoană autoritară, care îl învăța pe băiat eticheta, codul de onorare, iar în schimb îl utiliza în scopuri sexuale.

Când băiatul împlinea 13 ani, el depunea jurământul profesorului său, și mai trăia cu el șase ani. Așa ceva era considerat absolut normal, în societate chiar se spunea, că un adolescent fără guru e la fel de straniu, cum o fată fără logodnic.

5.Imediat și în fața martorilor

Dacă samuraiul era cumva ofensat de cineva din clasa inferioară, acesta avea tot dreptul să-l ucidă pe delicvent.

Dar existau careva reguli. Samuraiul trebuia s-o facă imediat, și în prezența martorilor. Și dacă nu o făcea, era luat în derâdere.

6.Cracă dreaptă

După ce în secolul XV a fost asasinat Uesughi Kensin, care a fost atacat de un asasin în veceu, samuraii au început să se protejeze de așa cazuri. De atunci au început să umble la veceu cu craca dreaptă absolut liberă, pentru a păstra mobilitatea în cazul întâlnirii cu un asasin.

7.Miros plăcut și după moarte

Samuraiul legendar Siganari Kimura a murit în anul 1615, apărând Osaka. Înainte de ultima sa luptă el s-a ras pe cap, și l-a spălat cu mirodenii. Kimura știa, că va muri și a vrut să lase dușmanului capul, care va avea un miros plăcut.

8.Câine cu armură

Până în ziua de azi în Japonia se păstrează un set de armură, făcut pentru câine. Nu este clar, când s-a folosit acel set, și probabil, că a fost confecționat pentru parade sau colecții private. Dar sunt dovezi, că odată un samurai umbla pe străzile unui oraș cu un câine îmbrăcat în armură.

9.Shakuhachi

Una din cele mai stranii arme a samurailor a fost shakuhachi – un fluier, confecționat din bambuc. Inițial aceste au fost instrumentele călugărilor budiști, care aveau denumirea de komuso. Ei umblau peste tot, unde locuiau oamenii, și samuraii repede au înțeles, că costumele lor sunt cel mai bun camuflaj.

Șpionii samurailor se învâțau să cânte la fluiere speciale, care aveau crampoane ascuțite pentru a fi folosite ca armă în caz de pericol.

10.Devotamentul samurailor

Codul de onoare a samurailor a apărut în secolul XVII, dar cu loialitatea samurailor au rămas probleme și după apariția acestuia. Ei mereu îi trădau pe stăpânii săi, dacă nu avea grijă de ostași și nu îi premiau. În așa caz riscau să fie asasinați chiar de garda sa. Primii europeni, care au nimerit în Japonia, erau șocați de numărul de trădări și lovituri de la spate.

Sursa