Vrei să pari cool sau să fii cool? Lasă ponturile la o parte și nu mai depinde de părerea celor din jur

Noi trăim vremurile ponturilor. Elevii au niște smartphone-uri care de fapt sunt destinate businessmanilor și în loc de aplicații sofisticate ei încarcă pe ele jocuri. „Aproape” managerii cu un salariu de 800 de euro merg cu mașini de câteva zeci de mii de euro. Săracii de la țară fac niște nunți cu sute de invitați, pe care nu și le permit… și toate numai pentru a fi văzuți. Pentru a nu fi mai răi ca alții, pentru a fi invidiați.

Vanitatea devine contagioasă. Necesitatea de a demonstra ceva este dictată de către societatea contemporană chiar și celor care nu-și doresc asta. Dacă un singur elev din clasă nu are iPhone, el va fi considerat un ratat. Dacă un funcționar va posta în week-end fotografii din grădina sa de la țară și nu din Turcia sau Egipt – va fi considerat un sărăntoc. Iar de la un busnessman se cere să meargă neapărat pe un automobil luxos off-road, altfel nu este un busnessman așa cum se cuvine.

De ce sunt periculoase aceste practici? În primul rând, persoana își limitează posibilitățile financiare, cheltuind banii nu pe propria dezvoltare, dar pe niște lucruri fără mare necesitate. Devine robul creditelor. În al doilea rând, începe să se autoaprecieze din punctul de vedere al celor din jur. Propria apreciere începe să depindă de opinii străine. Și în al treilea rând, această necesitate de „ a nu fi, dar a părea”se impregnează în conștient și devine un scop.

Necesitatea de a părea tare și mișto s-a răspândit în societate odată cu necesitatea producătorilor de a-și vinde marfa și serviciile. În special, ceea ce în mod obișnuit nu se vindea.

Pentru a scăpa de această tendință greșită trebuie să scăpăm de dependența de părerile celor din jur. Atunci când îți va fi indiferent de ce cred alții – vei observa că respectul lor față de tine nu s-a redus deloc, ba chiar a sporit. Iar dacă vei cheltui banii și timpul pe autodezvoltare, peste un timp vei fi surprins să descoperi că chiar ești invidiat. Acest mod de gândire te va apropia mai mult de cel al oamenilor de succes. Anume de cei care mulți vor să pară și nu sunt.

Un om cu adevărat prosper nu încearcă niciodată să-și mărească importanța prin ochii celor din jur. El nu se laudă cu lucrurile sale, nu-și consolidează statutul din contul altor pături sociale. Pentru că o persoană de succes privește nu în jos – la cei pe care i-a întrecut, dar în sus – la cei la care vrea să ajungă.

Sursa