VEZI sub ce unghi SE FAC injecțiile

Injecţia intramusculară e cea mai simplă metodă de a introduce în organism preparate medicamentoase. Pentru injecţia intramusculară, se recomandă alegerea unei zone a corpului cu muşchi mai voluminoşi. Injecţiile intramusculare trebuie făcute în locuri cât mai îndepărtate de vasele sangvine şi nervi.

Pregătirea pentru aplicarea injecţiei

Aveţi grijă de elementara igienă. Mâinile trebuie spălate. Pregătiţi-vă să aveţi în faţă: medicamentul necesar, o seringă cu ac (pentru a micşora durerile se recomandă un ac mai lung şi mai subţire), o pilă de metal pentru deschiderea fiolelor, vată şi alcool medical.

injectie2

Aplicarea injecţiei intramusculare

Pacientul trebuie să stea culcat pe burtă. În asemenea poziţie muşchii sunt mai relaxaţi. E recomandabil şi pentru cei care-şi fac singuri injecţie. Acul trebuie introdus obligatoriu în zona din partea dreaptă a jumătăţii de sus a fesei. E şi cea mai puţin dureroasă zonă. Aplicând injecţia intramusculară în această zonă ne asigurăm că nu vom atinge vreun nerv sau vas sangvin.

Etapele de aplicare a injecţiei intramusculare:

– montaţi acul în seringă;

– ştergeţi fiola cu vată înmuiată în spirt;

– deschideţi fiola cu pila de metal pregătită;

– umpleţi seringa cu soluţia necesară fără a atinge cu acul pereţii fiolei;

– dezinfectaţi locul injecţiei cu vată înmuiată în spirt;

– ridicaţi seringa cu acul în sus şi verificaţi pozitia lui prin aspirare;

–  injectaţi lent solutia sub unghi drept;

– retrageţi brusc acul cu seringa şi dezinfectaţi locul masându-l uşor.

Injecţiile intramusculare se fac de regulă, de mai multe ori la rând în procesul unui tratament. Unele soluţii medicamentoase injectate sunt mai dureroase. În special e vorba de cele care conţin vitamina B. În decursul tratamentului trebuie schimbate locurile în care se aplică injecţia la cel puţin 1-2 centrimetri distanţă faţă de cele anterioare.

De ştiut sub ce unghi se fac injecţiile:

– Intramusculare – 90%

– Subcutanate – 45%

– Intravenale – 25%

– Intradermice – 10-15%