Vezi cum „Neznayka pe lună” – o poveste sovietică a prevăzut ceea ce va avea loc în anii 90 și a învățat copiii ce înseamnă capitalism

Romanul-poveste „Neznayka (neștiutorul) pe lună” a fost foarte renumit în perioada sovietică și vine din literatura rusă, autorul fiind Nicolai Nosov. Cei care au citit cartea sau au văzut desenele animate, numesc această creație – „manual de economie pentru copii”. De asemenea, această poveste este considerată una prezicătoare, întrucât ceea ce este descris acolo s-a întâmplat de fapt în anii 90 în Rusia și mai continuă și azi.

Noi am tradus câteva fragmente din această carte, care demonstrează cele spuse mai sus.

„Noi nu putem spune că, achiziționând acțiuni, piticii nu achiziționează nimic, fiindcă procurând acțiuni, ei primesc speranța de a-și îmbunătăți starea financiară. Iar speranța, cum se știe, la fel costă ceva. Pentru toate trebuie de plătit bani, dacă ai plătit, poți și să visezi”.

Un alt fragment arată caracterul prevăzător al textului și învață copiii ce înseamnă capitalism.

„Cea mai bună ieșire din situație este să începem a vinde sarea și mai ieftin. Deținătorii fabricilor vor fi nevoiți și ei să vândă sarea mai ieftin, ulterior ei vor lucra în pierdere și vor fi nevoiți să închidă întreprinderile. Iar atunci noi din nou vom mări prețurile și nimeni nu ne va încurca să adunăm capital”.

O instrucțiune bună de monopolizare a pieței, nu-i așa?

„Acestea sunt regulile celor ce trăiesc pe lună. Un pitic de pe lună pentru nimic în lume nu va mânca bomboane, pâine, salam sau înghețată de la fabrica ce nu publică anunțuri în ziare și nu va merge să se trateze la un medic ce nu are o reclamă impresionantă pentru atragerea pacienților. De obicei, o ființă de pe lună cumpără doar lucrul despre care a citit în ziar, dacă vede o reclamă undeva afișată pe perete, poate să cumpere chiar și un lucru de care nu are nevoie, în general”.

„Dar cine sunt  polițiștii? – a întrebat fetița.

– Niște bandiți! -i-a răspuns iritat băiețelul. – Pe cuvântul meu că sunt bandiți. Adevăratele obligațiuni ale polițiștilor sunt să apere oamenii de hoți, dar de fapt ei îi apără doar pe bogătași. Iar bogătașii sunt aceeași hoți. Doar că ne fură pe noi, acoperindu-se de legile pe care singuri le fac. Însă pentru mine nu este nicio diferență că sunt furat după lege sau în afara ei. ”

„Prima perioadă acolo te vor hrăni, îți vor da de băut, te vor servi cu ce vrei și nu va trebui să faci nimic. Poți să mănânci și să bei, să te distrezi și să te odihnești cât va încăpea în tine. Din cauza unei astfel de petrecere a timpului, piticul pe insulă treptat degradează, se sălbăticește, apoi începe să-i crească blană și într-un final se transformă într-o oaie sau un berbec”.

După astfel de fragmente ne vine în gând doar faptul că Nosov a fost un prezicător.

Sursa