Vei ști când să NU sari în ajutor: 8 cauze de ce oamenii care se plâng nu vor să schimbe nimic

Există oameni care te roagă să-i ajuți și există oameni care se plâng și lasă impresia că au nevoie de ajutor. În a doua situație trebuie să fim cu toții precauți, întrucât din dorința de a ajuta, am putea face mai mult rău decât bine.

Deseori persoana care vorbește despre necazurile sale, nu vrea să schimbe nimic. Iată de ce:

1. Pentru ea este important ca lucrurile să rămână așa cum sunt, deși motivul nu e destul de clar pentru ceilalți. De exemplu: încă din copilărie, persoana știe că poate fi jelită, doar atunci când se simte prost. Să presupunem că ea era iubită doar atunci când era bolnavă. De aceea nu vrea ca totul să fie bine și să piardă atenția celor din jur.

2. Persoana nu este încă pregătită să schimbe ceva. De aceea încă nu poate să primească un ajutor din partea cuiva.

3. Viitorul pare mai sumbru, decât prezentul. Pentru ca să schimbi ceva, trebuie să ai încrederea că totul va fi mai bine. În caz contrar, la ce bun să treci prin greutățile schimbării, dacă nu vor fi pozitive?

4. Nu există resurse. Pentru ca mașina să meargă, ea are nevoie de combustibil. E valabil și pentru oameni – uneori e vorba de părerea altor oameni, pentru a se convinge că are dreptate, alteori e nevoie de o pauză, pentru a-și aduna puterile.

5. Așteaptă că totul se va rezolva de la sine. De exemplu: atât timp cât cineva are încrederea că persoana iubită se va schimba și va deveni mai responsabilă, el nu va face nimic pentru a schimba situația.

6. Vrea ca totul să se schimbe, dar fără aportul său. Se întâmplă în cazul multor oameni care nu vor să înceteze să facă ceva, pentru a nu îndura ulterior reproșuri.

7. Înțelege că ceea ce se întâmplă e rău, dar nu știe că nu e firesc și că poate schimba asta. De exemplu, oamenii care sunt supuși violenței domestice o perioadă îndelungată.

8. Persoana știe cum să procedeze, dar ea vrea să fie mai întâi auzită, înțeleasă și compătimită.

Iată de ce ajutorul nostru nu este întotdeauna binevenit. Ajută-i pe cei care într-adevăr au nevoie de asta!

Elena Sultanova, psiholog

Sursa