Vei înțelege cât este de important să fii politicos! Viața este ca și o călătorie cu trenul…

Viața cu oamenii e ca și o călătorie în compartimentul unui tren.

Să fii în compania unor călători politicoși este atât de confortabil, atât de bine. Îți poți pune bagajele pe raftul de jos special amenajat, lăsând loc și pentru alții. Cineva tânăr și puternic își poate pune valiza pe raftul de sus, cedând raftul de mai jos unui copil sau unei persoane mai în vârstă. Atunci când cineva vrea să-și schimbe hainele, cu toții ies tăcuți din încăpere. Iar când e timpul de luat masa se înghesuie un pic pentru a fi cu toții aproape de masă. Te vor pofti să guști ceva, dar fără să insiste. Și nimeni n-o să îndrăznească să-ți facă observații că mănânci ceva nesănătos.

Vor discuta cu toții despre un subiect plăcut. Vor bea ceai împreună. Se vor culca și vor dormi dulce, pentru a se trezi odihniți și binedispuși. Iar dacă va plânge un copil, îl vor legăna cu toții pe rând, înțelegând că așa sunt copiii.

Este foarte plăcut să mergi într-un asemenea compartiment de tren. Unde nu trebuie nimic nimănui să explici, să-i rogi să iasă când vrei să-ți schimbi hainele, să rabzi vorbele necenzurate și țipetele cuiva…

Viața este ca un tren. Și deși nu este clar încotro merge, de noi depinde cât de plăcută va fi această călătorie. Dacă e să fim sinceri, nu avem de ales – trebuie să mergem toți împreună. Nu contează care sunt obiceiurile și dorințele mele, ce vocabular bogat am sau ce exeperiență de viață; într-un compartiment eu nu sunt singur. Iată de ce avem nevoie de politețe și amabilitate.

Poate că Freud nu călătorea cu trenul nu pentru că era superstițios. Poate că de vină erau călătorii neplăcuți. Este o mare fericire să călătorești lângă niște oameni buni. De aceea și noi trebuie să fim așa…

Anna

Sursa