Vei înceta să te mai învinovățești! Află de la psiholog ce înseamnă, de fapt, expresia „începe cu tine”

905869468

De obicei, atunci când ni se spune „începe cu tine” noi înțelegem „Vezi unde ai greșit și remediază”. Dar ce ar fi dacă „a începe cu tine”, de fapt, se referă la dorințele, confortul și visele tale?

În practica mea de psiholog, am consultat deseori femei cu un simț al vinovăției extrem de dezvoltat. În mod special, e vorba de soții, care se învinovățesc de faptul că soțul le-a înșelat sau de mame casnice, care nu știu că în afară de obligații, ele mai au și drepturi.

După părerea mea, aceasta e o adevărată epidemie. Majoritatea dintre ele mi-au spus cel puțin o dată „Înțeleg, trebuie să încep cu mine”, crezând că dacă se vor relaxa un pic și vor scoate de pe umerii lor câteva responsabilități totul se va prăbuși în jurul lor.

Eu le întreb: „Care este visul tău? Cum îți imaginezi că arată viața ta fericită în familie? În ce momente simți bucuria și libertatea?” Dar știu că va trece mult timp până ele îmi vor putea răspunde.

Multor femei le este mai simplu să se învinovățească, decât să-și amintească ce le aduce plăcere, ce iubesc să facă, spre ce tind. Problema comună a femeilor care vin la mine este faptul că toate se plâng din cauza soților și a destinului femeii, dar nu încetează să creadă că așa trebuie să fie. De ce se tem ele cel mai mult? Să fie niște soții și mame rele în ochii altora? Viața lor personală, în care ele și-ar putea manifesta talentele, pare pentru ele imposibilă de realizat, inimaginabilă, aproape interzisă.

Cine le-a făcut să creadă așa? Părinții, soții, prietenii – opinia publică. Iar acum balanța este împărțită în „toți așa trăiesc”, „femeia e vinovată” , „femeia trebuie” și viața netrăită.

A fi tu însuți, a realiza ceea ce-ți dorești, a-ți îndeplini visurile – nu va face pe nimeni nefericit. Ba din contra, o femeie fericită va crea un spațiu deschis și confortabil, în care copiii se vor simți în siguranță, iar soțul va fi interesat.

Simțul vinovăției ne face vulnerabili în fața manipulatorilor. Noi încetăm să mai credem în propriile capacități, noi suntem ocupați cu încercările de a ne ridica la așteptările altora.

Și iată aici apare acel „începe cu tine” și nu e vorba de găsirea propriilor neajunsuri. A începe cu tine înseamnă să-ți amintești cine ești tu cu adevărat. Recapătă-ți simțul propriei demnități. Aceasta este unica responsabilitate, pe care nu o poți pune pe umerii altora.

Inna Șifanova

Sursa