Vadim Zeland: Oamenii nu-și dau seama că se îmbolnăvesc și mor într-un mod tare prostesc. Află de ce!

Pentru a avea un beneficiu real de la stilul tău de alimentație este necesar să posezi o cultură elementară a mâncatului. Nu există niciun rost de la alimentele consumate într-un mod primitiv, cât de bune n-ar fi ele.

Organismul nostru nu este o mașină de tocat în care poți să bagi tot ce-ți poftește. El știe să repare și să rabde, însă până într-un anumit moment.

Iată 5 principii de alimentație care te vor ajuta să-ți menții organismul sănătos:

1. Rația trebuie să fie permanentă și neschimbată

Alimentele alese și modul lor de preparare trebuie să fie în mare parte aceleași.  Rația nu trebuie schimbată brusc, de exemplu să treci de la o bucătărie națională, la alta. Acest lucru va afecta în primul rând microflora intestinală, care este obișnuită cu un anumit fel de mâncare. Iar pentru adaptare, ea are nevoie de câteva luni. De aceea, orice trecere trebuie să fie lentă și treptată. Aceeași tactică se va folosi și în cazul când se adoptă vegetarianismul, de exemplu.

2. Rația trebuie să fie maximal diversificată

Diversitatea însă nu trebuie să se manifeste neapărat la aceeași masă, preferabil este să mănânci un singur tip de aliment la o masă. Să mănânci doar fructe și legume – este un regim prea sărac. Atunci când ai pofte „interzise” înseamnă că organismului îi lipsește ceva. De exemplu, creierul consumă mai mult de o pătrime din energia corpului, pentru funcționarea lui este nevoie de lecitină. În ciocolată acesta se găsește, iar în fructe și legume nu, de aceea și îți este poftă de ciocolată. Însă de ce să mănânci ciocolată în exces, dacă aceeași lecitină se găsește și în boboase?

3. Mâncarea trebuie să-ți aducă plăcere

Creierul uman este construit în așa fel că are nevoie de plăcere. Dacă nu există plăcere, nu e nici serotonină și, respectiv, totul e rău. Și dacă nu o are, creierul va încerca s-o găsească în alți stimulenți artificiali. Mâncarea este una dintre plăceri, de aceea trebuie să fie gustoasă. Dacă ceea ce mănânci este benefic, dar nu este gustos, tu vei continua să ai pofte de ceva bun, până ce creierul nu-și va primi doza de satisfacție. De aceea, nu trebuie să te chinui mâncând iarbă verde, găsește mijlocul de aur, există o mulțime de rețete care sunt gustoase și sănătoase.

4. Exclude stimulenții artificiali și relaxanții

Va trebui să întorci oricum cu dobândă. Adică, de la ceea ce este artificial întotdeauna beneficiul este mai mic, decât dauna. Ceea ce este întors nu este justificat. Mai întâi îți va fi mai bine, după care și mai rău. Depresia și atacurile de panică sunt bolile generației de astăzi. Ele sunt provocate de către componenții chimici din produse. Chimia generează schimbări la nivelul conștiinței într-o măsură sau alta, însă pentru totdeauna.

Cineva ar întreba ce este artificial în cafea sau ciocolată? Probabil că nimic, dacă sunt pur ecologice, însă cum poți găsi în magazinele noastre astfel de produse 100% naturale? Acum totul este un business și toate plantațiile de cacao, cel mai probabil, că sunt prelucrate cu diferite produse chimice.

5. Principiul de bază – produsele trebuie să fie naturale

Ceea ce ar însemna, fără OMG, drojdie, compuși chimici și sintetici. Doar că în magazinele de azi, probil că doar 1-5% dintre produse sunt așa. Un produs care are un termen de valabilitate foarte mare nu poate fi considerat un produs natural. Chiar și adaosurile „identic naturale” nu pot fi considerate naturale.

Natura, de milarde de ani ai evolutiei sale le-a prevăzut pe toate în afară de această problemă. Dacă organismul ar ști să vorbească, el ar spune: tu poți să mă înfometezi, să mă extenuezi fizic, să mă lași la frig sau arșiță, mă poți lovi, lega și chiar tăia, le voi răbda pe toate… însă dacă mă vei otrăvi așa în continuare, totul se va termina foarte prost și foarte curând.

Sursa