Urmează aceste 6 reguli și vei reuși nu doar să muncești, dar și să trăiești

Scriitorul și psihologul, Eric Barker, ne spune cum să obținem multe fără să devenim un „workaholic” sau românește spus – un om dependent de muncă.

Ai avut vreodată senzația de parcă nu ai făcut nimic? Știi câte zile în săptămână, de fapt, ești productiv?

Aproximativ trei. Oamenii muncesc în medie 45 de ore pe săptămână, dar singuri cred că 17 dintre ele nu sunt productive.

Cu toții ne dorim să obținem mai multe, dar nimeni nu-și dorește să devină dependent de muncă.

Ar fi minunat să putem menține un echilibru între viață și muncă. Cum putem face asta? Aflăm din cartea lui Timothy Ferriss „Săptămâna de lucru de 4 ore”.

1. Gestionează-ți starea de spirit

Oricine o să confirme: atunci când îți începi ziua în liniște, cu bună dispoziție, lucrul merge ca pe roate, iar când încă din primele minute totul arde în jur – sună telefonul, vin mesaje, solicitări – tu o să petreci toată ziua, reacționând la ele. Asta înseamnă că tu nu-ți stabilești prioritățile și doar reacționezi la ceea ce se cere de la tine, indiferent cât de important este.

Studiile arată că începutul zilei are o influență mare asupra productivității. Iar fericirea este cea care ne îmbunătățește productivitatea și ne face mai prosperi.

2. Nu verifica e-mailul dimineața

De ce asta e cea mai mare greșeală? Pentru că, în așa fel, tu capeți o atitudine reactivă față de viață. Tu primești o scrisoare și ești nevoit să răspunzi imediat la ea, ceea ce îi face pe cei care îți trimit scrisori să decidă pentru tine ce vei face tu astăzi.

Studiile arată că scrisorile electronice:

-Ne obosesc;

-Ne fac să ne comportăm irațional;

-Ne pot provoca dependență;

-Verificarea frecventă a e-mailului reduce 10 puncte din IQ-ul tău.

3. Înainte să faci ceva mai repede, întreabă-te dacă, în general, trebuie să faci asta

Iată ce spune Timothy: „ Cred că aceasta este problema sfaturilor de productivitate și time-management: ele se concetrează pe „cum să faci ceva repede”. Însă majoritatea lucrurilor pe care le fac oamenii repede, în general nu trebuiesc făcute. Este nostim faptul că noi ne plângem mereu de lipsă de timp, iar ulterior ne stabilim prioritățile așa de parcă timpul este nelimitat. În loc de asta, fă ceea ce este important, nu mai mult.”

Studiile arată că managerii reușesc mai multe nu pentru că muncesc mai mult, dar pentru că își respectă planul.

4. Concentrarea înseamnă eliminarea factorilor ce te distrag

Iată ce spune Timothy: „Concentrarea, întâi de toate, depinde de cât de mult îți limitezi tu posibilitățile de procrastinare. Aceasta este capacitatea ta de a merge în izolator, conștientizând că ai de lucru și închizând ușa după tine. Doar atât.

O serie de cercetări arată că cea mai simplă și eficientă metodă de a-ți schimba comportamentul este să modifici ceea ce te înconjoară.

5. Crează-ți un sistem personal

„Să-ți stabilești un regim și un sistem – este abordarea cea mai eficientă. A-ți permite să faci ceea ce nu ai decis să faci din timp, presupune să-ți insufli o neîncredere și să te programezi pentru un eșec. ” – spune Timothy.

Sistemele potrivite funcționează pentru că ele automatizează procesele și nu-ți încearcă puterea de voință.

6. Stabilește-ți scopurile seara, în ajun

Trezește-te cu gândul la ceea ce ai de făcut. Timothy recomandă să ne stabilim una sau două, cele mai importante sarcini, pentru a doua zi, înainte de cină.

Studiile au demonstrat că e mai ușor să te isprăvești cu sarcinile, dacă e să fii concret și să-ți notezi scopurile.

Sursa