UNESCO a numit celebrul vals compus de Eugen Doga „a patra capodoperă muzicală a secolului XX”!

Eugen Doga poate fi numit cel mai renumit compozitor din Republica Moldova, afirmându-se cu vigoare în lumea muzicii și obținând notorietate internațională în arta componistică.

Muzica lui Doga, considerat cel mai mare compozitor român în viață, a răsunat în cele mai importante săli de concerte din lume.În România, numele lui a devenit cunoscut mai mult odată cu lansarea filmelor „Lăutarii” și „Șatra” regizate de Emil Loteanu. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație „Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Talentul incontestabil al compozitorului este recunoscut la nivel mondial. Conform unei decizii speciale a UNESCO, „Valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”.

Valsul care l-a făcut celebru, scris pentru producția „Gingașa și tandra mea fiară”, a fost ales de ruși în 2014 pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

De asemenea, melodiile lui Doga se regăsesc într-un top internațional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 20 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” pe poziția a 83-a, iar „Gingașa și tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.

Celebrul vals a fost scris într-o noapte, dar a fost gândit mai mult de jumătate de an, pentru că „ inspirația apare prin muncă”, spune maestrul Doga.

„Lucram la alte piese când, într-o seară, a venit înfuriat regizorul Emil Loteanu și m-a întrebat unde e valsul. Căutam prin hârtii și am început să improvizez ceva ca să nu-l supăr și mai tare. Astfel, am improvizat până la capăt. Emil Loteanu a plecat, iar eu până dimineața trebuia să dau notele orchestrei, ca seara valsul să fie imprimat” a mărturisit compozitorul într-un interviu.

Compozitorul a mai povestit că filmările au început abia seara, pentru că valsul a fost ascultat întreaga ziuă.

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Republica Moldova, ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani ai marelui artist. În numele lui a fost numită chiar și o mică planetă cu nr. 10504.