Unde se află cel mai arid deșert din lume?

Pe fiecare continent există zone aride și pustiuri, însă practic în toate deșerturile mai plouă din când în când, dar numai nu în Atacama- cel mai sec pustiu din lume.

În unele zone din Atakama în ultimii 400 de ani niciodată nu au căzut ploi! Acest deșert se află în partea de vest a America de Sud, pe teritoriul statelor Peru, Bolivia, Chile și Argentina.

Culoarea roșie – aici din când în când mai merg ploi. Galben – ploile nu au fost înregistrate de câteva sute de ani

E vorba de o zonă geografică izolată între munții Anzi și Oceanul Pacific. Munții nu permit maselor saturate de aer din partea centrală a Americii de Sud să pătrundă spre Atakama – asta e o cauză a secetei.

Cealaltă e curentul oceanic Humboldt sau peruan, care este un curent rece. El se apropie de litoral cu masele sale de apă rece, temperatura cărora e mult mai joasă ca temperatura aerului.

Apare fenomenul de inversiune termică – aerul lângă apa rece se răceste și el și acționează ca un capac, care nu permite aerului cald să asimileze vaporii de apă, care ulterior se transformă în ploi. În așa fel aerul din Atakama rămâne mereu extrem de uscat – 0%.

Dar merită,totuși, să mai menționăm un fenomen – în anul 2010 în Atakama a nins! Posibil, că ăsta e încă un indiciu al schimbărilor climatice, prin care trece planeta noastră. Și e posibil, că această zonă să aibă de câștigat din aceste schimbări.

Sursa

error: Content is protected !!