Unde greșesc săracii: economistul Dan Ariely îți spune cum să nu cheltuiești banii în vânt

Să economisești banii e mult mai greu decât se pare. Mereu apare ceva neprevăzut ce necesită cheltuieli suplimentare.

„Dollars and Sense: How We Misthink money and How to Spend Smarter” este cartea care te va ajuta în acest sens. Ea a fost scrisă de economistul Dan Ariely și de juristul Jeff Kreisler și descrie cât de irațional cheltuie oamenii banii, propunând totodată câteva strategii de gestionare corectă a finanțelor.

Business Insider a ales 5 dintre cele mai simple și convingătoare idei din această carte.

1. Noi nu ne gândim la alternative atunci când alegem să cheltuim banii pentru ceva

În momentul în care ți-a venit dorința de a cumpăra ceva, gândește-te la ce va trebui să renunți dacă vei da acum acești bani. Fiindcă dacă cheltuiești banii pe un lucru, nu mai poți cumpăra alt lucru. Această alegere poate fi destul de dificilă, dar funcționează.

2. Noi apreciem banii în mod relativ și nu absolut

Iată niște exemple care te vor face să înțelegi.

Tu mergi să cumperi niște adidași de 60$, dar între timp afli că într-un magazin care se află la 5 minute de mers pe jos, ele costă 40$. Majoritatea oamenilor vor face o plimbare de 5 minute și vor merge să cumpere adidașii de acolo, pentru a economisi 20$.

Ulterior vei merge într-un magazin să cumperi un obiect de mobilier în valoare de 1060$, după care vei afla că într-un magazin care se află la 5 minute distanță el costă 1040$. În acest caz, majoritatea nu vor alege să meargă 5 minute pentru a economisi 20$.

Aceasta se explică prin faptul că noi apreciem banii în mod relativ, în primul caz economia va constitui 33%, iar în al doilea caz 1,9%, deși în ambele situații s-ar fi economisit 20$.

3. Noi credem în mod eronat, că proprietatea noastră e la fel de valoroasă și pentru altcineva

Noi avem tendința de a supraevalua și surpraaprecia ceea ce deținem. De obicei, când încercăm să vindem casa sau mașina, credem că ele valorează mai mult decât ar da altcineva pentru ele. Legătura emoțională  față de unele proprietăți ne face să nu vedem costul adevărat al lor.

4. Noi prețuim mai mult trecutul decât viitorul

Imaginează-ți că ai o companie și deții un plan de creare a unui nou automobil pentru care urmează să cheltuiești 100 mln$. Atunci când deja ai investit 90 mln$, afli că un concurent de-al tău va lansa un automobil mult mai performant. Majoritatea va cheltui cele 10 mln de $ rămase.

Iar acum imaginează-ți același scenariu, cu excepția faptului că suma totală este de 10 mln$ și că ai investit doar 1 mln$. În acest caz majoritatea nu va cheltui banii rămași.

Altfel spus, noi permitem emoțiilor și speranțelor să ne suprime gândirea rațională și obiectivă.

5. Noi luăm deciziile privind cheltuielile și economiile în momentul de față, dar nu din timp

De exemplu, înregistrarea în programul de pensii 401(k) presupune că o parte din veniturile tale lunare se vor transfera automat pe contul tău de pensii.

Autorii spun că în acest caz va trebui să trecem peste ispită doar o singură dată și nu de 12 ori pe an. Poți folosi aceeași strategie pentru a agonisi bani pentru studii, asigurare medicală sau pentru orice altă necesitate.

Sursa