Un smarald enorm de 1,6 kg a fost găsit în munții Ural. Minerii au fost recompensați cu 3500 de euro. Vezi cât costă piatra!

Un smarald care se întâlnește o dată la câteva 10 de ani a fost găsit într-o mină din munții Ural. Lungimea pietrei este de 14 cm, lățimea de 7 cm, iar greutatea de 1,6 kg.

Ea a fost găsită în zona de curățare a minei, în unul dintre pereți, fiind observată de către brigadier și geologul adjunct. Piatra semitransparentă de un verde deschis deja a fost evaluată de către specialiștii ruși. Potrivit acestora, smaraldul găsit după calitate și culoare aparține clasei a doua și conform estimărilor prealabile ar costa aproape 60 000 de euro.

Cel mai îmbucurător fapt, rămâne însă că muncitorii care au găsit piatra au primit un premiu în valoare de 3500 de euro.

Acest smalard imens încă nu a primit un nume.

În lume mai există forme rare de smarald, cum ar fi cel din Columbia sub formă de roată cu spițe, el se numeșete „Smaraldul Traps” și mai există încă o piatră rară de acest fel care poartă denumirea de „Smaraldul Ochi de Pisică”.

De menționat, că mărimea cristalelor de smarald găsite în lume, rareori depășește câțiva centimetri, întrucât au frecvent incluziuni de biotită sau alte minerale ce scad valoarea acestora.

În prezent, cel mai mare smarald din lume se află în într-un muzeu din Instanbul și este de 16.300 de carate.

Din păcate, smaraldul poate fi copiat foarte ușor de alte pietre artificale cum ar fi turmalina verde, dioptazul sau sticlele colorate. De aici și contrafacerea lui frecventă.

Din punct de vedere al semnificației, despre smarald se spune că ar fi piatra dragostei și a succesului.

Sursa