Un ocean subteran în inima celui mai sever deșert din lume! Află secretul pustiului Taklamakan!

Taklamakan este un pustiu, situate în partea vestică a Chinei, care se consideră unul din cele mai mari pustiuri nisipoase din lume – dunele ating înalțimea de 100 de metri. Regiunea este bântuită de vânturi severe, ceea ce duce la formarea dunelor mișcătoare.

Taklamakan se află într-o depresiune între munții Kunlun și Tian-Șan. Ziua temperatura aerului ajunge până la +60 de grade, iar noaptea ea poate să scadă până la -15. E un loc extremal, și Taklamakan în traducere din limba uigură (aici locuiesc în mare majoritate mahomedanii chinezi – uigurii) înseamnă ”loc părăsit”, ce e destul de relevant.

În aceste nisipuri severe au pierit foarte și foarte multe expediții și călători, dispăruți fără veste. În anii 80 ale secolului XX în Taklamakan au fost descoperite rezerve substanțiale de petrol, dar recent a fost făcută o altă descoperire, posibil, încă  mai importantă pentru un deșert.

Totul a început de la o observație neașteptată – savanții au fost surprinși de cantitatea de dioxid, care se absorbea de nisipurile locale. Volumul era comparabil cu activitatea forestieră, însă ceea ce e firesc pentru arbori, e foarte straniu pentru un deșert.

Savanții au presupus, că undeva sub pământ este multă apă, și ipoteza a fost una justă. Estimativ, sub nisipurile deșertului Taklamakan se află un volum de apă potabilă, care depășește rezervele Mariloc Lacuri din SUA și Canada, luate împreună. Specialiștii consideră, că apa subterană s-a acumulat din cauza reliefului montan din jurul deșertului.

Fiind situat într-o depresiune, pustiul în mod natural acumulează apa, care se scurge din munți, dar razele solare nu dovedesc să evaporeze toată apa, parțial ea reușește să străbată nisipurile și să ajungă în rezervoarele naturale, numite deja”oceanul subteran”.

E posibil că și alte deșerturi pot oferi așemenea surprise plăcute, și savanții investighează situația mai complex.

Sursa

error: Content is protected !!