Un maraton disperat. Află cine a avut curajul să alerge 143 de zile cu un singur picior!

Terry Fox s-a născut în anul 1958 în orașul canadian Winnipeg, și până la 19 ani activitatea sa era una obișnuită pentru un teenager – basket, studii, speranțe, primele fete, primul sărut…

Totul s-a schimbat în anul 1977, când medicii i-au depistat o formă de cancer al oaselor, care progresa, iar focarul ei se afla în partea de jos a piciorului drept. De aceea medicii au fost nevoiți să-l opereze pe Terry, amputându-i piciorul mai sus de genunchi.

Tânărului i-a fost pregătit un protez, însă medicii îi dădeau doar câțiva ani de viață. Cunoscând această perspectivă fatală, Terry a hotărât să dedice zilele rămase unui lucru nobil și util – maratonului speranței, cum l-a numit chiar el.

Terry spera să atragă atenția publicului și ceva mijloace financiare prin cursa sa, banii urmând să fie alocați pentru scopuri medicale și lupta cu cancerul. În luna aprilie a anului 1980 Terry a spălat unicul său picior în apele Oceanului Atlantic, urmând să repete ritualul deja în apele Oceanului Pacific, în Vancouver.

În felul acesta a luat start maratonul, care a durat 143de zile. În fiecare din ele Terry parcurgea în mediu câte 42 de kilometri, însă boala progresa și cursa devenea tot mai dură și mai dură.

Deși în ziarele de atunci se scria puțin despre maratona lui Fox, oamenii îl întâmpinau și îl susțineau, însă pe 1 septembrie 1980 Terry a fost nevoit să abandoneze cursa. În total el a parcurs peste 5300 de kilometri.

Însă oamenii continuau să trimită banii chiar și după ce curajosul canadian a abandonat. Către luna februarie a anului 1981 el a acumulat în total peste 24 de milioane de dolari!

Pe 28 iunie 1981 Terry, din păcate, s-a stâns din viață, însă astăzi există fondul Terry Fox, care deja a colectat peste 350 de milioane de dolari, organizând diverse curse de maraton în zeci de țări.

Sursa

error: Content is protected !!