Un experiment școlar, care o să te șocheze! Cum germanii au fost manipulați atât de ușor de către Hitler

O lecție de manipulare în masă, care te va ajuta să înțelegi cum naziștii au reușit să le schimbe conștiința germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1967,  Ron Jones era profesor de istorie în școala medie „Ellwood Kubberle” din Palo Alto, California. În timp ce se studia perioada celui de-al doilea Război Mondial, unul dintre elevi l-a întrebat pe profesor cum poporul german s-a făcut că nu știe nimic despre lagărele de concentrare și despre genocidul din țara lor. Pentru a-i face să înțeleagă mai ușor, Ron Jones a realizat un experiment împreună cu clasa, care a durat o săptămână.

Luni

În prima zi, profesorul le-a vorbit copiilor despre disciplină. Despre faptul că un sportiv trebuie să se antreneze foarte mult ca să obțină rezultate sau că o balerină trebuie să-și perfecționeze prin muncă mișcările. Jones le-a spus elevilor săi să stea în poziție de drepți, pentru că asta îi va ajuta la învățătură. Ulterior, el le-a ordonat să se ridice de pe scaune, să se așeze înapoi, apoi iar să se ridice, să iasă din clasă și să revină la locurile lor în liniște. Copiilor le-a plăcut „jocul” așa că îndeplineau totul cum se cuvine. Jones le-a spus să răspundă la întrebări clar, viu, așa că au fost ascultători chiar și cei mai pasivi elevi.

Marți

A doua zi, când învățătorul a intrat în clasă, cu toții stăteau în liniște, în poziția de drepți. Unii copii zâmbeau. Însă majoritatea dintre ei stăteau drepți, cu capul înainte și cu spatele drept. Jones le-a explicat elevilor despre puterea comunității. El le-a zis să spună toți în cor: „Puterea e în disciplină, puterea e în comunitate”. La sfârșitul orei, copiii au fost învățați să se salute reciproc ridicând mâna dreaptă înainte, așa că următoarele zile aceștia așa și se salutau.

Miercuri

A treia zi, elevii au primit carnet de membru. Pe 3 dintre ele profesorul a pus câte o cruce roșie, iar deținătorilor le-a zis că primesc o misiune specială – să comunice despre toți cei care nu se supun regulilor clasei. Deși din cei 30 de copii, 20 au devenit voluntari în această misiune. Un copil mai zdravăn și-a dorit să devină garda de corp a profesorului. Unii elevi le-au vorbit și părinților despre acest experiment, printre care și un rabin, care spre mirarea profesorului nu a fost indignat, ba chiar și-a asumat responsabilitatea de a le explica totul celorlalți părinți. Spre sfârșitul zilei, comunitatea a adunat peste 200 de copii, din mai multe clase.

Joi

A patra zi, numărul de elevi în clasă a ajuns până la 80. Jones a început să le vorbească despre mândrie, despre faptul că a fi mândru înseamnă a fi cel mai bun, e ceea ce nimeni nu le poate lua. De asemenea, profesorul a ținut să le spună copiilor despre misiunea lor importantă, despre faptul că tot ce fac, e pentru binele comunității. Pe lângă asta, copiilor li s-a vorbit despre faptul că aceste zile sunt doar o etapă de pregătire, că în toată țara se fac astfel de antrenamente, în care profesorii cu ajutorul disciplinei, comunității, mândriei și mișcării îi ajută pe copii să înțeleagă că ar putea deveni o națiune mai bună. Dacă vor putea schimba regulile în școală, vor putea schimba situația și în alte organizații – fabrici, magazine, universități… Iar la final, copiilor li s-a spus că a doua zi, la televizor o să fie anunțat liderul mișcării și candidatul la postul de președinte.

Vineri

Cei circa 200 de copiii adunați, erau în așteptarea de a fi numit candidatul la președinție, cu toții erau foarte atenți și curioși. Profesorul i-a salutat cordial, după toate regulile stabilite, a strigat: „Puterea e în disciplină”, iar toți au repetat în cor. El le-a spus că peste 5 minute la televizor va începe conferința de presă mult așteptată, doar că anunțul a fost cu totul altul.

Profesorul a încercat să le deschidă ochii, să le spună că au fost manipulați, că nu există niciun conducător, că ei nu sunt o națiune cu nimic mai bună sau mai rea decât altele, că ei s-au lăsat pradă propriilor ambiții și au renunțat foarte ușor la convingerile proprii. Iar la televizor, Jones le-a arătat copiilor un film despre Germania nazistă, cu disciplina și paradele ei.

Sursa