Ulciorul sacral, sau când s-au învățat oamenii să conserveze produsele alimentare

Posibilitatea de a păstra produsele alimentare a jucat un rol important pentru dezvoltarea civilizației umane. Dar când anume oamenii au început să conserveze produsele alimentare?

Recent a fost descoperit un ulcior, care confirmă că acest lucru se făcea cu 7000 de ani în urmă. S-a realizat această descoperire în orașul Tel-Zaf care se află pe râul Iordan.

Ulciorul a fost descoperit într-o odaie străveche – e clar, că el nu s-a păstrat în întregime, dar când arheologii au unit toate bucățile, au constatat că e vorba de un ulcior cu înălțimea de 20 de centimetri, cu o gaură mică în el.

E posibil, că acest ulcior avea o semnificație sacrală, forma lui repetă forma turnurilor, în care, cum au constatat savanții, se păstrau cerealele.

În localitatea descoperită de arheologi mai existau și alte turnuri, în care, cred savanții, se păstrau alte produse alimentare.

Capacitatea de a păstra produsele alimentare, fără nici o îndoială, a fost foarte importantă pentru apariția unei societăți mai dezvoltate, mai avansate la nivel tehnologic și, respectiv, spiritual.

Apele râului Iordan asigurau solurilor locale fertilitate, și oamenii încercau să profite la maxim de acești factori favorabili.

Sursa