Uită de stresuri și depresie, acceptându-te așa cum ești. Iată de la ce să începi

„În acel moment în care omul se acceptă așa cum este, fără ca să-și dea aprecieri și fără a se compara cu alții, dispare sentimentul de superioritate sau de umilință. Încetează încercările nereușite de a deveni altcineva, dispar stresurile și depresiile, care au apărut din cauza neacceptării de sine.” (Osho)

Noi tindem atât de mult să ne schimbăm, pentru a ne apropia cât mai mult de standardele de frumusețe și prosperitate promovate de societate, că uităm de noi – cei adevărați. Chiar dacă reușim să slăbim, să arătăm într-un anumit mod sau să ne cumpărăm ceva pentru a corespunde unui anumit statut în societate, noi nu devenim mai fericiți sau mai norocoși. Din contra – în interior crește pustietatea.

Totul se întâmplă din cauza faptului că noi nu vrem să ne vedem așa cum suntem de fapt. Secretul principal al schimbărilor bune este acceptarea de sine. Dar cum să facem acest lucru, dacă ceva nu ne place?

Când încetăm să ne mai acceptăm

Orice copil se confruntă cu situațiile în care nu este înțeles de părinți. Pentru el, acțiunile sale sunt logice și sunt făcute cu un anumit scop, de exemplu, pentru autocunoaștere, pentru cunoașterea mediului înconjurător, pentru a atrage atenția.

Chiar și cei mai iubitori părinți își ceartă uneori copiii. Această reacție, copilul o percepe ca și o neacceptare, o lipsă de dragoste. Astfel, el începe să nege unele trăsături ale sale, unele manifestări.

Noi trăim într-o societate bipolară, în care totul se împarte în alb și nergu, în bun și rău. Este un mediu care închide ochii la individualitate și la părerile proprii. Iar ceea ce este în afara standardelor este respins.

Chiar dacă în familia ta nu s-au respectat cu strictețe aceste dogme, societatea – școala, semenii, au putut să-ți influențeze percepția asupra propriei persoane.

Cum se manifestă neacceptarea de sine

Neacceptarea de sine se manifestă prin respingerea propriei persoane în ansamblu sau a unor părți ale corpului, a unor trăsături de caracter, a unor aspecte ale personalității. Uneori suntem prea critici în relația cu sine, gândindu-ne că alții sunt mai buni. Doar că nu cunoaștem tot ce se întâmplă în sufletul acestor oameni și nu le putem ști toate neajunsurile.

Prin urmare, autocritica trece în obiceiul de a-i judeca pe alții. Noi începem să căutăm neajunsuri în alții și ne simțim furioși, iritați, invidioși și nemulțumiți de viață.

De la ce începe acceptarea de sine

De la acceptarea propriului corp. Majoritatea oamenilor, chiar și cei care sunt pe calea dezvoltării spirituale, se identifică pe sine prin intermediul corpului.

Și e un lucru firesc. Corpul este un obiect fizic, care poate fi simțit și văzut. Noi am crescut cu această idee. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l acceptăm este corpul.

Trebuie să-ți îngrijești corpul cu dragoste.  Da, tu poți să ai un mod de viață sănătos, să mergi regulat la medic, dar dacă faci asta pentru a corespunde anumitor standarde, atunci nu e vorba de iubire.

Învață să-ți asculți corpul, să-i descifrezi semnalele. Cea mai eficientă cale pentru a-ți accepta ambalajul fizic este mulțumirea. Mulțumește-i corpului pentru faptul că îl ai și că te ajută să-ți realiezi necesitățile și dorințele.

Natalia Prokofieva

Sursa