Tu îl observai?

Un bărbat la o stație de metrou din Washington DC într-o dimineață rece din ianuarie a început să cânte la vioară. A interpretat 6 piese de ale lui Bach timp de aproximativ 45 de minute. Era oră de vârf, în care mii de oameni mergeau spre muncă.

În primele minute un bărbat încetinește pasul pentru a-l asculta, dar fiind grăbit pleacă. Un minut mai târziu violonistul primeste primul dolar de la o femeie grăbită care nici nu s-a oprit să-l asculte.

Cel ce a acordat cea mai mare atenție a fost un copil de 3 anișori. Mama lui îi zicea să meargă mai repede, dar copilul nu a ascultat. În cele din urmă mama îl trage pe copil fiind grăbită. Această acțiune a fost repetată de câțiva alți copii. Toți părinții, fără excepție, i-au forțat să meargă mai departe.

Timp de 45 de minute în care violonistul a cântat, doar 6 oameni s-au oprit și au rămas pentru o vreme. Aproximativ 20 i-au dat bani, fără să se oprească pentru a-l asculta. El a adunat 32 de dolari. După ce a terminat piesele de cântat, nimeni nu a observant liniștea și nu au fost nici un fel de aplauze sau aprecieri.

Nimeni nu știa asta, dar violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni din lume. A cântat una dintre piesele cele mai complicate scrise vreodată cu o vioară în valoare de 3,5 milioane de dolari.

Cu două zile înainte ca Joshua Bell să cânte în metrou, a avut un concert la teatrul din Boston, unde un bilet costa 100 de dolari.

Aceasta este o poveste reală.

La organizarea Washington Post Joshua Bell a participat la acest experiment social despre percepția, gustul și prioritățile oamenilor.

Una dintre concluziile posibile din această experiență ar putea fi: Dacă nimeni nu a avut timp să aprecieze acest talent, atunci câte lucruri importante pentru viața și viitorul nostru noi nu le observăm?