Top 10 cei mai bogați oameni din toate timpurile!

Stii tu cine a fost cel mai bogat om din lume? Rockefeller sau Nicolae al II-lea al Rusiei? Deseori am auzit numele Rockefeller, dar haideti sa vedem ce a scris revista americana Time despre aceasta. 

Este foarte dificil de creat un astfel de clasament, pentru ca valoarea banilor mereu se schimba si este foarte greu de echivalat acele resurse ca valoare reala, fata de valoarea reala a altor resurse, a unui alt om dintr-o alta perioada istorica.

Cornelius Vanderbilt

Avere estimată – 165 miliarde dolari

1ca12e84a2

La 11 ani abandonează școala, iar la 16 ani își cumpără propriul său vas de transport pasageri, cei $100 pentru cumpărarea acestuia fiind împrumutați de la tatăl sau, proprietarul unei companii de feribot. Peste doar un an își plătește datoria, plus $1.000 de dolari.

Vanderbilt și-a construit averea investind în companii maritime și de cale ferată, industriașul fiind considerat al doilea cel mai bogat american din istorie, la egalitate cu Andrew Carnegie.

Împăratul bizantin Basil II

Avere estimată – 168 miliarde dolari

aad72248e6

Venitul său anual reprezenta echivalentul valorii a 50-60 de tone de aur, ceea ce înseamnă aproximativ 1.7-2 miliarde de dolari anual. Basil II a domnit timp de 49 de ani.

Marcus Licinius Crassus

Avere estimată – 170 miliarde dolari

b5118336e5

Unul dintre cei mai puternici lideri ai Romei antice, deținea o avere de 170-200 milioane sesterți, echivalentă cu tot venitul anual al imperiului Roman în anul 53 IC. Este considerat un candidat serios la poziția de cel mai bogat om din istorie.

Alan Rufus

Avere estimată – 170 miliarde dolari

images

A fost cel mai bogat englez din istorie – în anul morții, Alan Rufus deținea o avere evaluată la 11.000 de lire sterline, ceea ce reprezenta 7% din venitul național al Angliei la momentul respectiv. Dacă am recalcula suma conform datelor de astăzi, am ajunge la 81 miliarde de lire (2007), sau de trei ori mai mult decât averea pe care Bill Gates o deținea în anul respectiv.

Henry Ford

Avere estimată – 186 miliarde dolari

a64ab1f1ff

Sursa averii sale provenea de la fabrica auto Ford Motor Company. Ford a ajuns celebru ca persoana care a făcut autoturismul accesibil maselor largi. Cea mai mare valoare a averii sale a fost atinsă la vârsta de 57 de ani.

Osman Ali Khan

Avere estimată – 230 miliarde dolari

7150d230c1

Conducătorul statului Hyderabad între 1911 și 1948 (an în care acest stat a fost alipit Indiei), a fost declarat cel mai bogat om din lume la începutul anilor ’40, averea acestuia fiind de 2 miliarde de dolari la momentul respectiv, suma echivalentă cu aproape 1.4% din PIB-ul SUA. Astăzi, același procent echivalează cu o sumă de aproximativ 230 de miliarde de dolari.

William Henry Wanderbilt

Avere estimată – 239 miliarde dolari

81583e0886

William Henry Vanderbilt a moştenit de la tatăl său, mogulul Cornelius „The Commodore” Vanderbilt, atât 100 de milioane de dolari, cât şi pasiunea pentru a face bani. William a transformat afacerea de familie într-un imperiu colosal, astfel încât la moartea sa, în 1885, era super bogat. În 1883, fiul său, William Henry Vanderbilt, a construit un hotel particular pe 5 Avenue. Cornelius Vanderbilt era al patrulea copil al unor părinţi modeşti din Staten Island, dar care a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din sec XIX, construind un imperiu maritim şi feroviar. Familia Vanderbilt avea numeroase terenuri în Michigan, o parte din ele fiind vândute statului pentru construirea căilor ferate. “Neamul” Vanderbilt a locuit mereu în case modeste, William interzicând fraţilor şi copiilor să risipească averea pe reşedinţe somptuoase. Cornelius a donat însă un million de dolari pentru a se construi Universitatea Vanderbilt din Nashville. Clanul Vanderbilt a fost considerat ca reprezentând noua aristocraţie din afacerile şi mecenatul din lumea întreagă. Willie a creat Vanderbilt Cup, o competiţie automobilistică, iar Cornelius Vanderbilt IV (1898-1974) devenise scriitor, patron de presă şi producător de filme.În acelaşi timp, ziarele erau pline de articole în care membrii familiei Vanderbilt erau protagoniştii unor perteceri bahice de pomină, la care se delectau şi cu droguri. De asemenea, erau celebri şi pentru repetatele lor mariaje.

Nicolae al II-lea

Avere estimată – 300 miliarde dolari

e7b9fd075d

Nicolae al II-lea a condus Rusia din 1894 până în 1917, când a abdicat. A devenit cel de-al treilea bogat din istorie, moştenind averea- evaluată astăzi la 300 de miliarde de dolari – de la familia sa. Nikolai Alexandrovici Romanov a fost ultimul împărat al Rusiei. A fost asasinat cu întreaga sa familie, la ordinul lui Lenin, o răzbunare pentru condamnarea la moarte a fratelui său. Fiu al împăratului Alexandru al III-lea şi al Mariei Feodorovna, Nicolae s-a căsătorit cu Alix (Alexandra Feodorovna) şi au avut cinci copii. Titlul de Ţar, derivat din titlul roman Cezar, a fost abolit în 1712 de Petru cel Mare, dar a fost folosit neoficial de Nicolae, care avut parte de maximă agitaţie politică. S-a dovedit incapabil să facă faţă conducerii ţării în timpul unor tensiuni politice. El s-a bizuit pe sfaturile unchilor săi, marii duci, şi pe sfatul vărului soţiei, Kaiserul Wilhelm. Nicolae II ar fi acceptat sistemul monarhic constituţional şi ar fi devenit un împărat reformator, dar influenţa politicienilor reacţionari, a soţiei şi rudelor ei, (cu Rasputin în fundal), a făcut acest lucru imposibil. La sfârşitul „Revoluţiei din februarie” 1917, ţarul a fost forţat să abdice în favoarea fratelui său, însă marele duce Mihail a refuzat să accepte tronul şi a abdicat a doua zi şi, astfel, trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au încheiat. În august 2000, Nicolae şi familia sa au fost canonizaţi de biserica ortodoxă rusă.

Andrew Carnegie

Avere estimată – 310 miliarde dolari

419b700ca8

Andrew Carnegie a imigrat pe când era copil din Scoţia în Pittsburgh şi a început să lucreze într-o fabrică de textile la vârsta de 13 ani. La 16 ani devenea operator de telegraf, după care supervizor la Compania de Căi Ferate Pennsylvania. La 20 de ani, Andrew i-a ipotecat casa mamei sale şi a făcut prima investiţie de 500 de dolari, în acţiuni la compania de curierat Adams Express. Producţia de oţel a fost însă cea care i-a adus mare parte din avere. La sfârşitul anilor 1880, era cel mai mare producător de căi ferate. În 1901, la vârsta de 66 de ani, miliardarul s-a retras din afaceri şi şi-a vândut pachetul de acţiuni lui John Pierpont Morgan, pentru 225 de milioane de dolari, care i-au fost plătiţi în lingouri de aur. Jumătate din oţelul produs în ultimii 100 de ani a trecut printr-una din fabricile sale. Filantrop, Carnegie a donat 90% din avere. Tenace şi autodidact, Andrew a ridicat singur compania siderurgică U.S. Steel, considerată în 1890 cea mai mare întreprindere industrială a lumii, una dintre cele mai influente corporații din istoria americană. În ciuda averii fabuloase pe care o deţinea, credea că e de datoria lui morală să o redea societăţii. Totuşi, lumea nu-l agrea: îşi conducea fabricile cu mână de fier, dădea salarii de mizerie, iar ziua de lucru ajunsese la 12 ore. A reprimat brutal o revoltă a muncitorilor în 1890 şi, cu ajutorul unei agenţii de detective, a desfiinţat sindicatele.

John D. Rockefeller

Avere estimată – 340 miliarde dolari

c3a0dc9d72

Când era tânăr, John Davison Rockefeller spunea că cele două mari scopuri în viaţa lui sunt să facă 100.000 de dolari şi să trăiască până la 100 de ani. A murit cu două luni înainte de a împlini 98 de ani, fără să fi fumat şi fără sa fi băut vreodată un pahar de şampanie, însă în ceea ce priveşte primul ţel, s-a descurcat destul de bine, având în vedere că este considerat a fi cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată astăzi la 340 miliarde dolari. Rockefeller a început ca vânzător de fructe şi legume, după care a continuat prin a înfiinţa Standard Oil. Așa și s-a născut bogăția dinastiei Rockefeller.