Tirania atitudinii pozitive: De ce să nu te impui să zâmbești atunci când nu vrei s-o faci!

Este greu să dai scroll pe rețelele sociale și să nu fii bombardat cu diferite citate motivaționale.

„Numai vibrații pozitive.” „Alege fericirea!” „Găsește curcubeul în ploaie.”

În calitate de psiholog (și simplu om) declar: aceste citate mă enervează! Ele ne fac să credem că viața ar trebui să fie constituită doar din trandafiri și curcubee; trebuie doar să alegem starea de spirit corectă. Trebuie doar să schimbăm gândirea.

Problema este că viața nu înseamnă doar trandafiri și curcubee. Nu am putea experimenta binele fără de rău. Trebuie să îmbrățișăm ceea ce ne aduce viața și să învățăm să trăim întreaga gamă de emoții umane, chiar și atunci când asta e neplăcut și dificil.

Un studiu realizat în 2016 a stabilit că exprimarea emoțiilor negative este asociată cu o îmbunătățire a sănătății și ajustării psihologice. În schimb, evitarea emoțiilor negative te poate face să te simți mai rău.

Barbara Held, profesoară de psihologie la Bowdoin College, numește asta „tiranie a atitudinii pozitive”. Într-un articol pentru Newsweek, ea explică: cultura noastră are o toleranță mică față de cei care nu sunt întotdeauna zâmbitori și pozitivi tot timpul.

Există o așteptare că oamenii ar trebui să vadă întotdeauna partea luminoasă a lucrurilor și să fie recunoscători pentru toate, chiar și atunci când se află într-o situație dificilă. O astfel de atitudine este o dublă lovitură pentru persoanele care trec printr-o dificultate; în primul rând, te simți prost din cauza a ceea ce ți se întâmplă și te mai simți și vinovat pentru că nu te concentrezi asupra laturii pozitive și nu adopți o atitudine optimistă. Cu alte cuvinte, ne simțim prost pentru că ne simțim prost.

În calitate de terapeut și specialist în tulburări de alimentație, petrec mult timp ajutând clienții să identifice și să accepte toată gama de experiențe emoționale. În această cultură a „vibrațiilor pozitive”, mulți dintre noi au devenit separați de emoțiilor lor. Încercăm să ne ținem departe de sentimentele de furie, tristețe, frică, gelozie și dezamăgire.

Cum ar fi să simți și să trăiești cu adevărat toate emoțiile pe care le ai? Să știi că e ok să nu fii ok? Să simți disconfort dar și încredere că ai capacitatea de a rezista și de a merge mai departe. Acest mod de abordare a vieții posibil să nu aibă aceeași chemare ca și „vibrațiile pozitive”, dar cred că este o putere reală de a aduce autenticitate vieților noastre.

Autoare: Alexis Conason