Tipul de personalitate nu definește un caracter. Află ce a descoperit neuroștiința și ce este un ”regim comportamental”

Noile tendințe în psihologie demonstrează că nu există trăsături stabile și tipuri de personalitate. Există numai stări, pe care noi le simțim și le putem controla.

Daniel Goleman este un psiholog renumit, specialist în organizații și autorul conceptului de ”inteligență emoțională”. El a scris mai multe cărți pe această temă.

Cunosc o doamnă care la serviciu este instabilă emoțional, dependentă și neputincioasă. Toți spun că acesta este caracterul ei.

Dar atunci când ea se afla într-o călătorie prin Europa cu o prietenă de la serviciu era cu totul alt om. Era de nerecunoscut, lua inițiativa, era independentă, foarte sigură pe sine și mereu zâmbea, avea o stare emoțională stabilă.

Este adevărat, oamenii se comportă diferit în situații și anturaje diferite. Psihologia ne-a învățat că sunt anumite trăsături personale care ne definesc ca personalitate, dar comportamentul nostru este flexil.

Mult timp oamenii erau catalogați și angajați la posturi de muncă în conformitate cu trăsăturile lor de caracter.

Neuroștiința actuală ne prezintă o altă perspectivă. Creierul uman este plastic: el poate să se modifice în anumite împrejurări. Experiența noastră de viață, conflictele anterioare, mediul în care ne dezvoltăm și trăim- toate au impact profund asupra felului nostru de a fi. Acest proces este mult mai complex, decât simple trăsături de caracter.

Este un concept nou în psihologie: ”modalități” sau ”regim”- care ne ajută să înțelegem de ce oamenii se comportă diferit în situații diferite. Modalitatea- conduce toate procesele existențiale, de exemplu, cum noi percepem lumea, cum reacționăm în anumite situații, gândurile și sentimentele noastre, acțiunile și relațiile interumane.

De exemplu, dacă avem setată modalitatea de evitare- atunci ne vom detașa de oameni și probleme; modalitatea panică- atunci când ne îngrijorăm peste măsură; modalitatea siguranță- atunci când acceptăm lumea și evenimentele liniștiți, când avem încredere în noi, suntem capabili să percepem totul calm și să ne asumăm riscurile rezonabile, care ne ajută să ne dezvoltăm personal.

Dacă vom judeca prin prisma modalităților, a ”tiparelor emoționale”, atunci ne vom simți eliberați. Pentru că ele vin și pleacă,  un regim se declanșează, altul se oprește. Nu trebuie să gândim prin prisma etichetelor. Noțiuni precum: ”depresiv”, ”introvertit”, etc. nu pot rezuma o personalitate. Oamenii au strări diferite, în situații diferite. De asemenea, stările trebuie acceptate, trăite, apoi să ne detașăm de ele. Numai așa putem avea un echilibru emoțional.