Țelina și beneficiile ei: Află de ce merită să o consumi în fiecare seară!

Atunci când vorbim despre alimentele sănătoase, ne amintim mai des de benificiile merelor, bananelor, a fructelor de avocado, dar mai rar pomenim de țelină. Cu toate acestea, țelina este o legumă extrem de benefică, care poate asigura o listă infinită de avantaje pentru sănătate, așa că după ce vei citi acest articol, o vei adăuga cu siguranță în meniul tău obișnuit.

Țelina ajută foarte bine la ameliorarea digestiei: unii oameni îi descriu gustul ca „apă crocantă”, țelina fiind bogată în apă și fibre insolubile.

Beneficiile țelinei în tratament

Această legumă ameliorează și reduce inflamația, ameliorează durerea articulară și este bogată în antioxidanți și polifenoli. În plus, țelina este extrem de utilă în cazul tratării astmului și acneei, deoarece conține acid salicilic.

Reduce nivelul colesteroului „dăunător”

Gustul și aroma de țelină se datorează compusului cunoscut ca butilftalidă, care reduce nivelul colesterolului „rău”. Consumul a două tulpini de țelină pe zi poate reduce nivelul de LDL cu 7%.

Îmbunătățește digestia

Țelina conține o cantitate sporită de apă și fibre insolubile, care contribuie la îmbunătățirea digestiei. Proprietățile sale de curățare o fac să fie un diuretic ideal.

Scade tensiunea arterială

Țelina este o sursă bogată de substanțe biologice active, cunoscute sub numele de ftalide, care măresc circulația cu cel puțin 14% și reduc cantitatea de hormoni ai stresului în sânge.

Menține sănătatea ochilor

Țelina asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina A, care previne pierderea vederii cauzată de îmbătrânire și protejează sănătatea ochilor.

Ajută la slăbit

Tulpina de țelină conține doar 10 calorii și foarte multă apă, astfel consumul de țelină îți va oferi senzația de sațietate și te va ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Reduce stresul

Țelina este bogată în magneziu, mineralul care este numit „învingătorul stresului”. Mai mult de atât, aceasta mai conține și uleiuri esențiale. Consumul acestei legume îți va calma sistemul nervos și te va ajuta să adormi ușor.

Reglează echilibrul de alcaline

Țelina previne starea acidă în organism, de aceea consumul regulat va menține un nivel de echilibru de pH în organism.

Combate apariția cancerului

Țelina conține un flavonoid, cunoscut sub denumirea de luteolină, care întârzie formarea celulelor canceroase la sân și inhibă creșterea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului pancreatic și celui colorectal.