Tehnica celor 5 “De ce?”. Marele psihoterapeut, Alexander Kuzmichev, te învață cum să cunoști esența problemei?

Alexander Kuzmichev, , doctor-psihoterapeut ne povestește cum punem în aplicare această tehnică și care sunt nuanțele ei asupra cărora trebuie să atragem atenție.

“Adesea, atunci când clienții vin la mine, trebuie să mă confrunt cu această situație: clientul este, clientul are un disconfort sau o problemă, dar nu cunoaște motivul. Eu, desigur, nu iau acele cazuri în care esența problemei se află în afara sferei de înțelegere sau percepție a clientului (de exemplu, PTSD, nevroze sau depresie)”, spune Alexander Kuzmichev.

Dar, în general, acest fenomen este foarte răspândit. Și, în același timp, există o tehnică utilă terapeutului – pentru a clarifica cererea și clientul – doar pentru că apar probleme de la oricine și în mod regulat.

Deci, pentru a afla esența problemei, japonezii au folosit tehnica “De ce?” de multe secole. Pentru a o pune în aplicare, se ia situația inițială.

De exemplu:

-Întotdeauna întârzii. De ce?

-Pentru că nu am timp suficient. De ce?

-Pentru că am trecut mult timp. De ce?

-Pentru că vreau să arăt mai bine. De ce?

-Pentru că vreau să-i impresionez pe alții. De ce?

-Pentru că vreau să mă căsătoresc!

Sau un alt exemplu:

-Adesea mă cert cu soția mea. De ce?

-Pentru că vreau să mă respecte. De ce?

-Pentru că de multe ori mă plictisesc. De ce?

Aici trebuie clarificat faptul că, atunci când răspunzi la întrebări legate de această tehnică, nu poți traduce concentrarea atenției asupra altcuiva. Este vorba numai de rolul său personal în dezvoltarea evenimentelor. 

-Pentru că nu acord prea multă atenție ordinii din casă. De ce?

-Pentru că eu cred că nu este o responsabilitate masculină. De ce?

Apropo, opțiunea “Am fost crescut în acest mod” nu se potrivește – ea îndepărtează, de asemenea, atenția personală de la tine.

-Pentru că puterea unui bărbat este în capacitatea sa de a face bani.

În principiu, toate acestea pot fi realizate și o conversație amănunțită între om și psiholog / psihoterapeut. Dar este nevoie de mai mult timp și efort și crește posibilittea de a îți atrage atenția. Prin urmare, îți poți atribui această tehnologie pentru a-ți economisi timpul. Destul de simplu, dar eficient.

Sursa

error: Content is protected !!