Te consideri un om învățat? Nu ignora aceste 13 citate ale marelui savant, Noam Chomsky. Îți vor aduce un plus de înțelepciune

Noam Chomsky este numit Einstein în domeniul lingvisticii. Este unul dintre cei mai citați savanți din lume. Americanii l-au botezat „Socrate al nostru”. E un remarcabil intelectual al contemporaneității, scrie cărți și este și la ai săi 90 de ani profesor emerit la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Noi am selectat 13 cele mai inspirate citate ale sale, obligatorii pentru oamenii deștepți.

1. Optimismul este o strategie. Dacă nu crezi într-un viitor mai bun, nu vei face niciodată un pas care va duce spre un viitor mai bun. Dacă crezi că nu există speranță, ea nu va fi. Alegerea e după tine.

2. Dacă noi nu credem în libertatea de exprimare a oamenilor pe care îi urâm, înseamnă că nu credem în libertatea de exprimare.

3. Literatura conține mult mai multă informație despre natura umană, decât orice teorie științifică. Dar trebuie să fim atenți. Dacă, de exemplu, eu vreau să aflu mai multe despre revoluția chineză, atunci trebuie să înțeleg că, atitudinea mea față de această țară a fost deja influențată de alte cărți citite. Trebuie să ne împăcăm cu gândul, că există și alte surse de informație despre lume mai puțin importante decât literatura.

4. Dacă astăzi predai aceleași lecții ca și cu 5 ani în urmă, înseamnă că cineva dintre voi a murit: tu sau disciplina.

5. Nu văd nicio necesitate de a formula complicat, ceea ce poate fi formulat simplu. Complicarea e jocul preferat al intelectualilor: cu cât e mai puțin clar, cu atât mai bine. Singuri nu știu despre ce vorbesc, însă faima, puterea și influența le este asigurată.

6. Cititul nu este o simplă răsfoire de pagini. Este o reflecție asupra ceea ce este scris, cu notițe la marginea foii, paralele cu alte cărți și căutarea unor noi idei și imagini. Nu are niciun rost să citești, dacă pur și simplu „înghiți” cartea, iar după zece minute uiți despre ce este ea. Cititul unei cărți este un exercițiu pentru minte, o gimnastică pentru gânduri, ce îți dezvoltă imaginația.

7. Accesul la Internet este un lucru măreț. Însă informația este trecătoare și dispare ca o fantomă. Dacă nu știi ce cauți, nu salvezi ceea ce ai găsit, nu alegi contextul potrivit – să știi că ai irosit timpul degeaba. Nu există niciun sens să ai acces la o cantitate enormă de date, dacă nu ești în stare să te descurci cu ele. Pentru asta trebuie să gândești și să studiezi. Presupun, că aceste abilități în lumea de astăzi încep a se stinge. Să schimbi rata de degradare este imposibil, dar sunt sigur, că anume acum are loc degradarea.

8. Cultura noastră de a ne satisface cât mai rapid necesitățile și dorințele nu prea are vreo influență asupra dezvoltării persistenței și durității.

9. Sensul vieții este apreciat după modul cum te folosești de viață și în ce o transformi. Noi singuri decidem în ce constă sensul vieții noastre, ceea ce înseamnă că într-o oarecare măsură noi îl dominăm. Și nu există vreo putere exterioară care să ia decizii în locul nostru.

10. Necesitatea de a reflecta asupra sensului vieții, cel mai probabil, se naște din nedorința sau incapacitatea de a lua viața în mâinile proprii.

11. Fățarnicul este cel care atribuie altora standardele, pe care refuză să le aplice asupra propriei persoane.

12. Noi pierdem copilăria. Învățătorii sunt încadrați în tiparele instrucțiunilor. Copiii sunt înrămați în limitele testelor și examenelor. Dacă toată educația se rezumă la pregătirea pentru examene și susținerea lor, atunci nimeni nimic nu va învăța. Tot ce se spune sau se scrie la examene, se uită imediat după finalizare.

13. Internetul economisește bani și timp, dar distruge relații.

Sursa

error: Content is protected !!