Te consideri o persoană empatică? Iată 10 caracteristici ale unui empatic adevărat

Te consideri ca fiind o persoană empatică? Vrei să cunoști caracteristicile exacte ale acestor persoane? Nu e chiar atât de rău precum gândești! Odată ce înveți niște trucuri ca să te protejezi psihic, îți va fi mult mai ușor să trăiești în societate fără a fi distrus energetic mereu.

1.Atragi energia altor oameni

Chiar nu poți face nimic cu asta. Este trăsătura cheie a empatiei. Poți simți energia și sentimentele altora, începând să tremuri de aceeași emoție. Dacă cineva plânge, începi să lăcrimezi și tu. Cineva e furios – simțești cum furia te cuprinde. Cineva este negativ și înfricoșat – plutești pe același val cu el și îți pare că nu poți face nimic cu asta! Îți sună cunoscut? Noutatea bună este că dacă ești conștient că ceva nu este normal (non-empaticii nu fac nici un lucru din cele enumerate mai sus) atunci ești pe cale să afli soluția cum să scapi de asta. Cine ar vrea să tremure din cauza emoțiilor altcuiva ziua întreagă? Este foarte epuizant.

2.Intuiție naturală dezvoltată

Ai intuiție în abundență, oare restul nu o au? De fapt nu, ca o persoană empatică ai aptitudini unice ce alții nu le au. Să fii empatic înseamnă să ai un fel de clarsimț, și astfel simțești lucrurile psihologic, sau ca un „medium”, aș spune. Doar privindu alți oameni deja știi ce simțesc. Vorbești cu ei și știi ce intenții au fără ca să le auzi din gura lor. Înțelegi cum gândesc de parcă ar fi o parte din tine. E simplu. Știi ce știi. Intuiția ta lucrează perfect.

3.Oamenii te epuizează ușor

Aceasta poate deveni o problemă pentru tine. Când simțești emoțiile și problemele celor ce te înconjoară, drept rezultat rămâi obosit și epuizat. Dacă zi de zi, oferi de bună voie energia ta pentru a ajuta pe alții, îți rămâne foarte puțin pentru tine. Devii tot mai epuizat și chiar iritat, supărat  sau te simți folosit. Trebuie să fie o ieșire din situație. Răspunsul e să dai înapoi și să nu te lași pe planul doi așa ușor. Oferă doar celor ce merită, cum ar fi cei apropiați. Acordă-ți mai mult timp ție, răsfață-te.

4.Atragi oameni suferinzi

Oamenii pot simți cît ești de deschis și încearcă să îți devină prieteni. Ei se pot apropia de tine în locuri publice, la serviciu, etc. pentru că tu transmiți un semnal către univers că ești gata să acorzi timp străinilor, să îi asculți și să le oferi alinare. E drăguț, nu? Posibil, până când ai destul timp și energie. Când o personă empatică începe să ignore străinii cu probleme, ca prin magie ei încetează să se apropie de tine. Ei nu simțesc că ești deschis să colaborezi, oferindu-le brațele deschise ca să se plângă. Aceasta va lua sfârșit. Nu ai fost trimis pe pământ ca să lecuiești orice personă ce îți apare în cale (vezi punctul 3 de ce).

5.Mulțimile te afectează

Poate suna straniu, dar nu și pentru empatici. Încăperile aglomerate, evenimentele, străzile sau petrecerile te fac să te simți încărcat și zăpăcit de emoții simultane ce vin spre tine din toate direcțiile. Sună ca un coșmar, nu-i așa? Iată de ce persoanele empatice sunt puternic afectate de mulțimi și nu se simt confortabil printre îmbulzeli de oameni.

6.Locul de trai este important

Unii empatici pot simți  durerea lumii ca pe un blestem. Alții pur și simplu realizeaz energia orașului sau a cartierului în care locuiesc. Empaticii aleg să locuiască în regiuni mai puțin populate unde este mai puțină energie străină. Viața într-o regiune foarte populată, cum ar fi vreun cartier de tineri sau la modă, sau unul criminal poate afecta persoanele empatice. Acestea ar prefera o plimbare la țară într-un loc singuratic pentru a-și reîncărca bateriile.

7.Ești foarte sensibil

Așa îți este dat. Nu dorești să vezi pe cineva cum suferă sau trăiește în durere pentru că tu suferi alături de el. Unii empatici chiar pot simți simptome fizice care coincid cu cele prin care trec alții. Dacă la TV arată violență, poți schimba postul. Dacă e o scenă neplăcută, o ceartă sau cineva este brutalizat poți chiar să ieși din încăpere dacă nu îi poți ajuta. Nu dorești să vezi sau să simți asta.

8.Poți depista minciuna

„Mincinosului îi crește nasul!” E veche asta, nu? Știi când cineva minte. Nu știi cum anume, dar înțelegi imediat ce s-a întâmplat. Chiar nu văd că ești un empatic? Pe cine încearcă ei să păcălească? Închizi gura și treci peste asta, pentru că nu întotdeauna o poți dovedi. Dar știi în cine poți avea încredere și în cine- nu. E simplu de fapt, dar nu și pentru tine.

9.Vindecarea emoțională este darul tău

Prin compasiunea și timpul acordat durerii altora, îi vindeci de fapt. Da, este unul din talentele tale. Iată de ce atragi acele persoane suferinde care necesită vindecare (vezi punctul 4). Astfel îți poți ajuta apropiații, ascultându-i și având grijă de ei. Nu fiecare face asta pentru oameni. Vei învăța să deosebești pe cei care o merită și cei care nu. Observă care îți sunt adevărații prieteni înainte de a le oferi acest dar.

Nu te subaprecia dacă ești un empatic. Oamenii vor fi gata de orice pentru a fi unul din prietenii tăi și să se vindece de fiecare dată când vorbesc cu tine. Ai ceva deosebit de oferit lumii, așa că realizează cât de mult contează această calitate a ta.

10.Empaticii își ignoră propriile probleme

Ești un expert în ignorarea propriilor probleme. Ești atât de ocupat de vindecarea altora, încât nu reușești să vorbești de ce ai nevoie tu. Porți greutatea problemelor celor din jur împreună cu ale tale. Când e timpul vindecării tale?

Știi că ești bun în rezolvarea problemelor, dar pe ale tale le lași pe planul doi. Poți scăpa asta din vedere. Dar la un moment dat te poți simți distrus. Învață să ai grijă și te problemele tale pe măsură ce apar. Ia o pauză, o zi, o săptămână să te clarifici cum știi să o faci mai bine. Astfel nu vei exploda sau te vei distruge la un moment dat în viitor.

sursa