Tainele istoriei – când oare a fost descoperită Antarctida în realitate?

Se consideră, că Antarctida a fost descoperită în anul 1820 de către niște cercetatori ruși. Dar e justă oare acestă afirmație? Încă în anul 1929 în Istanbul a fost descoperită o hartă foarte neobișnuită. Ea îi apărținea lui Piri Reis – unui amiral otoman, decedat în anul 1554.

Numele complet a lui Piri era Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed și el a fost un mare amator al hărților din diferite perioade istorice, pe care le utiliza pentru a cunoaște mai bine lumea.

E foarte posibil, că Piri Reis în prima jumătate a secolului XVI deja cunoștea mult mai multe despre configurația continentelor, decât sursele europene, care încă căutau răspunsul la întrebarea – este oare pământul rotund? O hartă, datată cu anul 1513, arata foarte detaliat contururile Americii de Sud și Americii de Nord, recent descoperite de Columb și studiate foarte puțin.

Dar cea mai incredibilă hartă din colecția lui Piri era cea a Antarctidei, care, repet, oficial a fost descoperită doar cu 300 de ani mai tărziu. În principiu, oamenii bănuiau despre existența unui continent mare la sudul Planetei și mai devreme numit Terra Australis Incognita.

Specificul acesteă hărți constă într-o detalizare foarte bună a litoralului, ceea ce e foarte important pentru Antarctida, care e înconjurată de gheață foarte groasă – în aceste condiții e foarte greu să întelegi, unde se termină marea și începe deja uscatul.

Savanții consideră, că harta lui Piri era desenată pe baza unei alte hărți mai vechi, de cca 8000 de ani în urmă, când clima din Antarctida era mai blândă și continentul nu era acoperit totalmente de gheață.

Rezultă, că în lumea antică deja existau oameni, care erau capabili să ajungă în Antarctida! Aceste civilizații posedau cunoștințe fenomenale pentru acea perioadă despre navigarea maritimă și despre hărți. Câte lucruri interesante noi încă nu cunoaștem!

Sursa