Taina Găurii Albastre – ce au găsit savanții în interior? E uluitor!

Marea Gaură Albastră se află la 70 de kilometri de țărmul Belizului, și aspectul ei exterior îi frapa permanent atât pe savanți, cât și pe turiști.

Ea are diametrul de 305 metri, iar culoarea albastră închisă confirmă, că adâncimea din acel loc este mult mai mare, decăt în vecinătate. Și, într-adevăr, e vorba de 124 de metri.

Savanții consideră, că circa cu 150 de mii de ani în urmă acest loc se afla pe continent, însă marea a avansat și a acăparat ceva teritoriu de atunci.

Laguna albastră era constituită pe atunci din roci calcaroase, care ulterior sub influența apelor mării s-au erodat, formând una din cele mai mari depresiuni maritime din lume.

Acest fapt se confirmă și prin existența unor peșteri asemănătoare și pe peninsula Yucatan, în antichitate considerate sacre de către populația baștinașă.

Savanții au cercetat mai multe lagune de pe peninsula Yucatan, și au descoperit unele lucruri interesante, care pot explica declinul civilizației maia.

Probele de minerale, luate de la fundul acestor lagune, au confirmat versiunea despre o seceta, care a fost o lovitură foarte puternică pentru civilizația maia.

Secretul e în nivelul de aluminiu și titan, care se găsesc în aceste peșteri – dacă nu sunt spalate intensiv de ploi, rămân în sol în proporții mai mari.

Seceta globală, care a durat mai mulți ani la rând, a avut loc între anii 800 și 1000, și maia au avut de suferit enorm din cauza ei.

Sursa