Supa Kharcho – minunea bucătăriei georgiene!

Supa Kharcho este supa clasică georgiană, care se servește în această țară pe parcursul întregului an. Este o supă foarte picantă, conține mult usturoi și verdeață și este mult mai densă, decât alte supe, care conțin mult lichid.

Actualmente în cele mai multe cazuri supa este de culoare roșie, însă anterior era de culoare verde, căci se prepara nu cu tomate, ci cu corcoduș.

Este, însă, un lucru, care nu se schimbă și nu poate fi schimbat – carnea. Kharcho se face doar cu carne de vită, deși în unele zone din Georgia se folosește și carnea de miel. Vacile montane din Caucaz au carnea foarte fragedă și gingașă – ideală pentru kharcho.

Denumirea de kharcho provine, probabil, de la cuvântul georgian ”kharshva” – în traducere ”a fierbe”. Și într-adevăr, kharcho se fierbe mult timp – cel puțin 90 de minute.

Carnea, orezul, corcodușul – acestea sunt elementele de bază pentru o supă kharcho, dar sunt obligatorii  și condimentele georgiene. Din ele se prepară khmeli-sumeli – un mix de ierburi, care deseori conține mai mult de zece denumiri, principalul din ele fiind coriandrul.

Rețeta:

1.Spălați carnea de vită, separați și înlăturați oasele și puneți-o la fiert pe o oră, după ce scoateți carnea și o puneți pe o farfurie.

2.Adăugați în bulion un ardei iute și mai lăsați-l să fiarbă încă jumătate de oră. Apoi adăugați pasta de tomate și mai lăsați-l la foc lent pe 30 de minute.

3.Tăiați tomatele și ceapa, adăugați-le în bulion. Tot acolo puneți carnea fiartă și orezul și mai lăssați-le pe foc încă 15 minute.

4.Aruncați în supă condimentele, iar peste cinci minute – usturoiul mărunțit și verdeața. După asta stingeți focul și lăsați supa pe ochi vreo 15 minute. Se servește cu lavaș – pită caucaziană.

Sursa

error: Content is protected !!