STUDIU: De ce e mai sănătos să folosești untura la prăjit în locul uleiului?

Gătitul cu ulei de măsline și chiar cu cel de floarea soarelui poate duce la eliberarea unui nivel mare de chimicale toxice, cunoscute sub numele de aldehide. Acestea se află în strânsă legătură cu cancerul, bolile de inimă și demența, afirmă oamenii de știință.

1447848035_salo

Studiul care a ajuns la această concluzie, condus de Martin Grootveld, profesor la Universitatea Monfort din Marea Britanie, a analizat, în cadrul unor experimente, cantitatea de aldehide rezultată în urma gătirii unui fel de mâncare preferat al britanicilor: „pește și cartofi prăjiți”. Când s-au folosit uleiul de floarea-soarelui și cel de porumb, nivelul de aldehide a fost de 200 de ori mai mare peste cel considerat sigur.

Experimentele au arătat că mai sigure au fost uleiul de măsline, de cocos și mai cu seamă untul.

Rezultatele studiului i-au surprins și pe oamenii de știință, mai cu seamă că untul și untura (la fel de sigură) conțin mai multe grăsimi saturate decât uleiurile vegetale, care au grăsimi polinesaturate. Asta, în condițiile în care, până acum, oficialii din domeniul sănătății au avertizat în nenumărate rânduri populația să evite untul și grăsimea de tip animal, la prăjit, cerând ca acestea sa fie înlocuite cu uleiuri vegetale.

„Timp de zeci de ani, autoritățile ne-au avertizat legat de cât de rele sunt untul și untura”, a declarat Grootveld. „Însă am descoperit că untul este foarte, foarte bun la prăjit și la fel este și untura”, a completat el, afirmând că, în timpul prăjirii, în uleiurile vegetale, mai cu seamă cel de floarea-soarelui și cel de porumb, au loc o serie de reacții complexe, în urma cărora rezultă o acumulare de mari cantități de compuși toxici.

„Uleiul de floarea-soarelui și de porumb sunt bune, atâta vreme cât nu sunt folosite la prăjit și chiar gătit”, procese care nu presupun încălzirea, a explicat autorul cercetării. „Este un simplu fapt ce ține de chimie; ceva despre care se credea că este sănătos devine foarte nesănătos la temperatura necesară prăjirii”, a mai spus acesta.

error: Content is protected !!