Studiu: În ce constă secretul efectului uimitor pe care îl are muzica lui Mozart asupra oamenilor?

Cercetătorii au descoperit că muzica lui Mozart are un efect miraculos asupra conștientului nostru.

Cum se explică acest fapt?

Wolfgang Amadeus Mozart și-a început cariera muzicală destul de devreme, la numai 4 ani micul geniu deja compunea muzică. Un rol decisiv în acest sens la avut tatăl său care era foarte exigent. În acele timpuri puteau deveni compozitori doar cei care erau recunoscuți drept „interpreți virtuozi”, de aceea la 5 ani micul Mozart avea deja concerte.

Astfel,  până la adolescență, virtuozitatea acestuia a fost recunoscută, fapt pentru care acesta a depus un efort colosal.

El a trecut peste scarlatină, călătorii istovitoare, probleme financiare, lipsa unui loc de trai permanent. Indiferent de aceasta el era considerat ca fiind o personalitate cu un caracter ușor, era mereu vesel și glumeț. Mozart iubea evenimentele festive, îi plăcea să se distreze și să danseze. Respectiv, aceste calități s-au transmis și în muzica sa. Spre deosebire de altă muzică, cea a geniului austriac se caracterizează prin frecvențe înalte – de la 3 mii până la 8 mii de hertzi. Anume acest fapt îi oferă ascultătorului senzația de radiere, de primăvară și soare.

Experimentele cu muzica

Primele experimente cu muzica lui Mozart au fost făcute în baza șobolanilor. Timp de 2 luni rozătoarele au ascultat una dintre operele lui câte de 12 ore pe zi. Ulterior, aceștia au devenit mai deștepți decât semenii lor, ei fugeau mai repede prin labirint și făceau mai puține greșeli în ceea ce privește alegerea direcțiilor.

Și experimentele asupra oamenilor s-au finalizat interesant. În timp ce oamenii ascultau muzica lui Mozart și a altor compozitori, oamenii de știință le examinau procesele din creierul lor. Astfel, s-a depistat că atunci când aceștia ascultau altfel de muzică se activa zona creierului ce răspunde de centrele auditive, iar în unele cazuri era afectat și centrul emoțional.

Doar muzica lui Mozart a activat toată suprafața cerebrală a celor supuși experimentului.

Potrivit cercetătorilor, tot creierul uman se ilumina în timpul ascultării muzicii geniului austriac. Ei consideră că muzica lui este făcută după același ritm ca și a activității cerebrale, de aceea cele două au devenit atât compatibile.

Așadar, ascultați muzica lui Mozzart și veți deveni mai deștepți!

Sursa

error: Content is protected !!