STUDIU: Băuturile carbogazoase accelerează îmbătrânirea

Toti deja cunosc de multa vreme, ca cola, fanta si alte bauturi carbogazoase dulci – sunt drumul direct catre greutatea in plus. De mentionat, este faptul ca, nu toate consecintele sunt atat de evidente.

O noua cercetare a unui grup din universitatea California din San-Francisco, a demonstrat ca aceste bauturi accelereaza procesul de imbatraninre a organismului. Si anume duce la scurtarea Telomerilor.

Telomerul (din gr. telos – capăt și meros – parte) reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote. Majoritatea procariotelor au unul sau mai mulți cromozomi circulari, neavând nevoie de telomeri. Bacteriile ale căror cromozomi sunt liniari (cum ar fi Streptoyces) au telomeri de natură proteică, fiind diferiți de cei ai eucariotelor. Telomerii compensează pentru mecanismul semi-conservativ al replicării ADN-ului la capetele cromozomilor.

Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin unirea neomoloagă a capetelor. De asemenea, datorită prezenței telomerilor, pierderea informației genetice în timpul procesului de replicare este minimă. Telomerii se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza unor maladii. Exista teorii care leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii și de apariția unor boli specifice bătrânetii, și implicit, lungimea telomerilor de durata vieții individului. Odată cu diminuarea importantă a telomerilor, cromozomul își pierde stabilitatea și apar numeroase rearanjări cromozomice determinând moartea celulară (apoptoză), sau intrarea într-o stare de senescență.

Cindy Leung, doctor în științe Biologice, și autor a multor studii a efectuat și un alt experiment interesant. Ea a amestecat impreuna bauturile carbogazoase si necarbogazoase (dulci) au fost amestecate, dupa care aceasta bautura a fost consumata de un voluntar. Sa constatat că un astfel de amestec nu duce la scurtarea telomerilor.

Ce e de facut?

c137e972101

Nu e nevoie sa panicati. Aceste cercetari au ralizat niste constatari,unde nu poate fi masurat exact impactul negativ. Alti cercetatori afirma ca mai sunt nevoie si de alte teste de laborator.

SUCCESE!

error: Content is protected !!