Stresul de a fi mamă: Iată cu ce se confruntă femeile zi de zi!

Este anul 2020, femeile sunt angajate în câmpul muncii de zeci de ani, dar un nou raport arată că încercările de a face față cerințelor atât la muncă cât și acasă le stagnează cariera. Drept urmare, acestea sunt copleșite de o stare de stres pe care nicio femeie nu o poate depăși de una singură.

Sociologul Caitlyn Collins a petrecut 5 ani studiind maternitatea în patru țări bogate din vest și a stabilit că mamelor din SUA le vine cel mai greu la acest capitol.

„În țările în care am efectuat interviurile, a răsunat o dorință comună în rândul mamelor. Femeile își doresc să simtă că sunt capabile să combine munca remunerată și creșterea copiilor într-un mod care ar părea echitabil și nu le-ar dezavantaja acasă sau la serviciu.”

Suedia este printre țările de frunte care acordă sprijin familiilor cu copii: mamele și tații au un rol egal în ceea ce privește creșterea copiilor și câștigarea banilor. Cu toate acestea, chiar și în această țară, idealul maternității pune presiune asupra femeilor.

În Germania de Vest și în Italia, femeile consideră că o carieră este incompatibilă cu creșterea copiilor și simt o oarecare vină dacă se dedică doar unuia dintre aceste obiective. Ele obișnuiesc să lucreze part-time. Cu toate acestea, există multe suporturi disponibile să le ajute cu obligațiunile casnice și copiii în aceste țări, spre deosebire de SUA.

Mamele în America

Collins susține că, din rândul țărilor occidentale industralizate, SUA se află pe ultimul loc în ceea ce privește sprijinul acordat mamelor care lucrează. Mamele americane se remarcă prin experiența lor de depășire a sentimentului de vină și a conflictului dintre muncă și familie. Ele încearcă să soluționeze această probleme schimbând locurile de muncă, devenind mai eficiente sau pur și simplu cumpărând o pompă de sân potrivită.

Combinația de idealuri imposibile și incompatibile dintre muncă și casă, cu o lipsă de sprijin social pentru familiile muncitoare, pun mamele într-o situație fără câștig. Aceasta este o problemă structurală. Deci, necesită soluții structurale. Nicio soluție individuală nu va rezolva asta.

Trebuie să recunoaștem: nu contează în ce țară trăiești, unde lucrezi sau care este povestea ta, stresul te va ajunge la un moment anume. Termenul „Superwoman” poate face mai mult rău decât bine, în unele situații.

Femeile sunt mai predispuse riscului de a muri de o boală de inima și sunt mai stresate ca bărbații. Acesta este adevărul. Poți alege dintre a lăsa stresul să pună stăpânire pe viața ta sau să lupți și să câștigi.