Spărgând peretele în timpul reparației, au dat de ceva incredibil! Află cum a fost descoperit cel mai neobișnuit oraș subteran!

O familie din Turcia făcea reparație în casa proprie, când întâmplator s-a risipit un perete. Dar stăpânii imediat au uitat de el – în fața lor era întrarea într-un oraș subteran cu vârsta de 3000 de ani (s-a confirmat ulterior).

Acest lucru s-a întâmplat cu 50 de ani în urmă, însă orașul Derinkuyu mai păstrează foarte multe secrete, iar organizația UNESCO deja l-a inclus în lista valorilor culturale ale omenirii.

Derinkuyu face parte din complexul Kappadochia, care mai include două localități subterane. Derinkuyu este cel mai mare și cel mai studiat oraș din Kappadochia. Suprafața cunoscută e de 6,5 kilometri pătrați, adâncimea – până la 80 de metri.

Aici puteau locui simultan până la 20 de mii de oameni, care dispuneau de toate comoditățile obișnuite – de biserici, depozite, beciuri, spații locative, fântâni arteziene și alte lucruri necesare. Totul era amplasat în câteva nivele. Intrările externe în oraș se închideau cu pietre grele, care puteau fi mișcare doar prin efort comun a câtorva bărbați.

Sistemul de culoare era foarte complicat, exista și un canal de 8 kilometri, care lega Derinkuyu cu un alt oraș subteran, dar astăzi el e avariat. Exista și un sistem de ventilare foarte soficticat, temperatura rămânea constantă tot anul – 13-15 grade.

Savanții consideră, că orașul a fost utilizat de mai multe civilizații. În secolul IV, de exemplu, aici și-au găsit adăpostul creștinii, care se ascundeau de agresiunea arabă.

Dar nu se cunoaște exact, când anume a apărut acest oraș. Unii afirmă, că meritul apariției lui le apărține hitiților, alții presupun, că orașul l-a construit populația hatti, cineva, în genere, vorbește despre perși.

Sursa

error: Content is protected !!