Șofer cu experiență: Iată cum să nu dai greș atunci când determini distanța de la mașină până la bordură!

Oglinda stângă a automobilului este un instrument esențial care îl ajută pe șofer să-și coordoneze acțiunile atât în timpul călătoriei, cât și în parcare. Este un asistent indispensabil, capabil să furnizeze informații despre distanța de la bara de protecție din față până la bordură, mașina vecină sau orice alt obiect care poate interfera cu manevra.

Unui novice îi este deosebit de dificil să se obișnuiască cu dimensiunile vehicului. Pentru începători, procesul de parcare necesită, de regulă, mai mult timp decât pentru șoferii cu experiență. Majoritatea problemelor apar dintr-o neînțelegere obișnuită a problemei.

Este foarte important să simți dimensiunile mașinii, mai ales când vine vorba de siguranța la volan. Specialiștii disting două tipuri de dimensiuni. Primul – dimensiunile statice, adică parametrii principali ai mașinii. Al doilea – dimensiunile dinamice, adică distanța de la marginea carcasei până la obstacolul în direcția de mers.

De fapt, ideea este de a dezvolta o abilitate intuitivă în determinarea distanței aproximative până la un obstacol. Oglinzile retrovizoare te vor ajuta, precum și practica suficientă. Această abilitate se învață cu timpul, iar bazele ei se pun șoferilor în școala auto.

Pentru a te deplasa cât mai aproape de bordură la o distanță sigură, trebuie să te orientezi după oglinda retrovizoare din partea stângă. Trebuie să te oprești în momentul în care marginea inferioară a oglinzii este la același nivel cu marginea inferioară a bordurii, așa cum se arată în imagine. Dacă vei face acest lucru, între bordură și mașină vor rămâne aproximativ 20 de centimetri. Această distanță este suficientă pentru o parcare în condiții sigure.

Apropo, această regulă funcționează și atunci când trebuie să te deplasezi către un perete din față. Aliniază marginea inferioară a bordurii cu marginea inferioară a oglinzii și îți mai rămân 20 de centimetri până la perete. Astfel, mașina nu va deranja pe nimeni în parcare.