Și plantele comunică! Această teorie științifică o să-ți pară incredibilă

Pentru oamenii de știință nu mai este o noutate faptul că plantele pot comunica între ele. Cu câțiva ani în urmă biologii de la Universitatea din Davis, California au depistat că atunci când pelinul este mâncat de ceva, el elimină niște substanțe volatile, pe care le captează vecinii săi și ca răspuns sintetizează niște substanțe, ce-i fac mai puțin gustoși.

Curios este faptul că acest semnal este înțeles doar de o plantă-rudă – dacă vecinul său pelin se deosebește prea mult din punct de vedere genetic, semnalul de alarmă trece pe lângă el. De asemenea, se cunoaște și despre faptul că plantele se previn reciproc în privința dăunătorilor cu ajutorul plantei parazitare, care servește ca un fel de convorbire telefonică.

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen și Universitatea de Agricultură din Suedia au fost interesați însă de altceva: planta este constituită din partea superioară ( tulpină, frunze, flori) și cea subterană ( rădăcinile). Pot oare semnalele părții de deasupra s-o influențe pe cea subterană? Și pot oare plantele să reacționeze la niște atingeri inofensive?

Pentru a afla asta, planta de porumb a fost atinsă și mângâiată pe frunze – așa de parcă aproape de ea mai creștea o altă plantă. Ulterior au fost strânse substanțele eliminate de aceasta prin intermediul rădăcinilor și au fost adăugate în solul unde creștea o altă plantă de porumb, neatinsă de nimeni. Ca urmare, rădăcinile celei de-a doua plantă de porumb și-au schimbat direcția de creștere în sens opus și au crescut mult mai puțin, decât fără substanțele adăugate. Pe când frunzele acesteia au fost mult mai dese, resursele fiind îndreptate în partea de deasupra. Ceea ce înseamnă că aceasta a reacționat la senzațiile străine și a încercat să-și optimizeze creșterea, luându-și în considerare vecinii.

Sursa