„Setează deșteptătorul ca să adormi”: iată ce arată noile cercetări despre somn și creier. Te vor pune pe gânduri!

Savanții au demonstrat că insuficiența regulată de somn poate provoca numeroase boli serioase și reducerea speranței de viață. Cum să afli dacă dormi suficient?

Matthew Walker este savant, tema lui principală de cercetare este somnul. În prezent, este directorul Centrului pentru Știința somnului uman din cadrul Universității din California, Berkeley. Scopul acestei instituții de cercetare este de a afla totul despre influența somnului asupra vieții noastre, de la naștere până la moarte. Walker consideră că societatea noastră se află într-o „epidemie catastrofală de insuficiență a somnului”, urmările căreia sunt mult mai serioase decât ne-am putea imagina. După părerea lui, această problemă e necesar să fie soluționată cu implicarea statului.

În cartea sa „De ce dormim?” el descrie legătura dintre insuficiența de somn și așa boli precum: cancerul, obezitatea, boala Alzheimer și multe alte boli de ordin psihic.

Statisticile arată că în anul 1942, mai puțin de 8% din oameni dormeau până la 6 ore, iar în anul 2017, fiecare al doilea. Motivele sunt evidente: electricitatea, munca și grijile.

Walker consideră o problemă și faptul că în lumea civilizată somnul este asociat cu slăbiciunea, lenea și chiar rușinea. Ceea ce nu este deloc corect. Un matur trebuie să doarmă 8 ore și să se culce și să se trezească la aceeași oră.

„Eu am o atitudine foarte serioasă față de somnul meu, fiindcă am văzut dovezile. Știind că după o singură noapte în care dormi 4-5 ore, celulele-ucigașe din corpul tău, cele care atacă celulele canceroase în fiecare zi, – se micșorează cu 70%, sau că insuficiența de somn influențează cancerul mamar, de colon sau al prostatei,  sau că  Organizația Modială a Sănătății a calificat orice tip de muncă pe timp de noapte drept un cancerogen, cum pot să procedez altfel?”

În cartea sa, cercetătorul face referire și la faptul că cel puțin 20 de cercetări grandioase în domeniul epidemiologic arată o legătură comună: cu cât e mai scurt somnul, cu atât e mai scurtă viața. Iată un exemplu: maturii de 45 de ani, care dorm mai puțin de 6 ore pe zi, cu 200% mai frecvent suportă un infarct miocardic sau un atac cerebral.

Studiile mai arată că insuficiența de somn are acțiune și asupra nivelului de zahăr în sânge. Celulele corpului care nu au parte de somn, devin mai sensibile la insulină, ceea provoacă o situație prediabetică de hiperglicemie. Somnul redus, de asemenea, face ca omul să fie predispus și la obezitate, întrucât scade nivelul hormonului ce semnalizează sațietatea și ridică nivelul hormonului ce semnalizează foamea.

Somnul are acțiune și asupra sistemului nostru imunitar. Iată de ce atunci când suntem bolnavi de gripă, apare starea de somnolență. Organismul vrea să doarmă pentru a lupta mai eficient cu boala.

Totuși,  cum să apreciem că dormim suficient sau nu? Walker consideră că trebuie să ne bazăm pe instinctele noastre. Însă pentru a ne organiza cumva, în primul rând trebuie să abordăm somnul ca pe un serviciu sau ca mersul la sală. „Oamenii folosesc deșteptătorul pentru a se trezi, de ce să nu-l folosim și pentru a adormi.”

Somnul în cifre:

– Două treimi din maturi în țările dezvoltate nu dorm acele 8 ore de somn, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

– Se presupune că un matur care doarme 6,75 ore pe zi va putea trăi fără intervenția medicilor în jur de 60 de ani.

– Dacă te urci la volan după 5 ore dormite noaptea trecută, riscul de a nimeri într-un accident crește de 4,3 ori. Iar dacă ai dormit doar 4 ore, atunci de 11,5 ori.

Sursa

error: Content is protected !!