Secretul reușitei: Iată cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți de la Stephen Covey

Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine și toate să îți reușească în viață?

Cartea ,,Eficiența în 7 trepte” (în original The 7 Habits of Highly Effective People: Restoring the Character Ethic) scrisă de Stephen Covey este una fundamentală. Aceasta a devenit o piatră de temelie în dezvoltarea personală.

Deși a fost scrisă pentru management și leadership, principiile pot fi aplicate și în viața de zi cu zi. Conceptele descrise chiar pot ajuta oamenii să evolueze, să se schimbe și să devină mai eficienți în toate aspectele vieții.

Iată cei 7 pași, pe care să-i urmezi pentru a deveni un om cu adevărat eficace:

1.Fii proactiv. Avem la mâina noastră determinare și alegere. Avem la îndemână puterea de a ne decide răspunsul față de stimulii și condițiile exterioare. Avem puterea de a lupta împotriva circumstanțelor.

2.Începe, având scopul final în minte. Te poți mobiliza și conduce pe tine însuți spre atingerea a ceea ce îți dorești. Important este să acorzi spațiu și timp propriei dezvoltări și să ai întotdeauna în vedere valorile și viziunea de bază. Trebuie să fii concentrat asupra rezultatului, proiectându-l în minte.

3.Fă mai întâi lucrurile cele mai principale, apoi restul. Identifică care sunt acele lucruri anume pentru tine și acordă-le prioritate. Investește în jurul acelor rezultate pe care le consideri cele mai valoroase pentru tine.

4.Gândește după principiul Win – Win. Niciodată nu trebuie să existe ,,Câștigă – pierde”. Dacă cooperarea este posibilă, de ce să alegem confruntarea? Win – win aduce beneficii și avantaje reciproce în cazul unei negocieri, înțelegeri sau chiar conflict.

5.Pentru a fi înțeles, trebuie mai întâi să te strădui să îi înțelegi pe cei din jur. Ascultă-i pe cei din jur nu doar cu scopul de a le da o replică, dar și de a-i înțelege.

6.Angajează-te în sinergie. Împreună putem ajunge mai rapid la soluții mai bune, decât individual. Două sau mai multe capete sunt mai bune decât unul singur. Sinergia înseamnă teamwork.

7.Întreține-te și îmbunătățește-te permanent. Avem nevoie de hrană și evoluție spirituală permanentă. Mental avem nevoie să ne dezvoltăm. Fizic trebuie să ne menținem și să ne îmbunătățim condiția. Pentru a funcționa eificient și la potențialul nostru maxim, trebuie să avem grijă de noi înșine. Pentru că suntem cel mai de preț bun pe care îl avem.