Secretele părului sănătos și frumos: Iată tot ce trebuie să știi!

Multe dintre noi știu deja cum să-și îngrijească și să-și aranjeze părul, dar cât de bine știm care este structura firului de păr?

Înainte de a alege corect diferite balsamuri, șamponuri, uleiuri și alte produse pe care producătorii le promovează intens, trebuie să cunoști structura firului de păr, tipurile și clasificările de păr.

Structura firului de păr variază de la o persoană la alta și totul se reduce la tipul individual de păr. Deci, firul de păr se împarte în general în două părți: cea din scalp este rădăcina sau foliculul, iar cea vizibilă este firul propriu-zis. Părul crește din folicul, iar partea vizibilă este alcătuită în mare parte dintr-o proteină numită cheratină.

Suprafața părului constă dintr-un strat de particule de cheratină, care sunt interconectate de o substanță asemănătoare cimentului. Atunci când părul crește și „iese” din scalp, acesta este acoperit de lipidele din glanda sebacee. Aceste lipide, împreună cu aminoacizii proteinei cheratinice, creează această substanță asemănătoare cimentului. Anume din acest motiv, produsele de îngrijire a părului pe bază de aminoacizi sunt atât de populare.

Particulele de cheratină formează stratul superior al firului de păr – cuticula. Cu cât părul crește mai lung, cu atât mai mult este distrusă integritatea cuticulei. Calitatea și integritatea cuticulei este influențată de ritualurile noastre zilnice: spălarea, uscarea, folosirea uscătorului și plăcii de îndreptat, pieptănarea frecventă.

Cuticula îndeplinește următoarele funcții:

-Protejează straturile subiacente;

-Reglează conținutul de apă în păr;

-Este responsabil de strălucirea părului (cuticula este transparentă, aceasta reflectă lumina);

-Reacționează la balsamuri;

-Asupra cuticulei acționează pigmenții vopselei de păr.

Următorul strat este cortexul. Acesta are o sctructură fibroasă complexă. Aici se stochează pigmenții naturali de culoare. De asemenea, fibrele de cheratină oferă structură și elasticitate firelor de păr.

Și ultimul strat, cel din interior este măduva. Aceasta este formată din celule moi și bule mici de aer. Aceste celule conțin pigmentul melanic și grăsime. De grosimea măduvei depinde și grosimea firului de păr.

Structura firului de păr poate fi ușor deteriorată dacă acesta nu este tratat cu grijă. Îngrijirea incorectă poate duce la vârfuri despicate și aspect dezordonat, care necesită tratament de regenerare pentru a-i reda părului frumusețea naturală.

Pe lângă produsele de îngrijire, de asemenea contează și aportul de vitamine și nutrienți, care influențează semnificativ aspectul și sănătatea firului de păr.

Iată câteva sfaturi simple pentru a avea un păr sănătos și plin de viață:

1.Evită pieptănatul părului ud pentru a nu îl rupe.

2.Masează scalpul atunci când aplici șamponul, pentru a stimula circulația sanguină.

3.Nu uita să mănânci multe legume și fructe în fiecare zi – pentru rădăcini sănătoase ai nevoie de vitamine și minerale.

4.Foloseșe aparatele de aranjare a părului la o treaptă minimă de căldură pentru a evita deteriorarea părului.

5.Evită pieptănatul prea des. Acesta duce nu doar la deteriorare, dar și la electrizare și vârfuri despicate.