Secretele grădinăritului: Pentru o roadă bogată, aceste legume trebuie plantate în vecinătate!

Încă din timpuri străvechi, oamenii au observat că vecinătatea legumelor cu unele plante le poate crește semnificativ roada, iar cu altele, din contra – le poate distruge de la rădăcină.

Mai târziu, oamenii de știință au înțeles cum plantele se ajută reciproc să obțină nutrienți, să atragă insecte benefice pentru polenizare sau să combată dăunătorii.

Plantarea legumelor

Plantele care sunt „prieteni” și cresc mai bine împreună se numesc plante – companion. Roșiilor, de exemplu, le place vecinătatea cu morcovii, busuiocul sau mărarul, iar cartofii sădiți prin apropiere pot fi dăunători pentru ele.

Aroma puternică a busuiocului ține la distanță dăunătorii, iar morcovii, mărarul și pătrunjelul atrag călugărițele, buburuzele și păianjenii. Aceste insecte prădătoare se hrănesc cu păduchii de plante, care tind să strice roada roșiilor.

Roșiile și cartofii aparțin aceleiași familii de Solanaceae și, prin urmare, sunt supuse acelorași boli și dăunători. Împreună ele se vor îmbolnăvi de fitoftoroză, dar și alte boli se vor răspândi la ele într-un ritm foarte rapid.

Rândurile aliniate de legume sunt, fără îndoială plăcute ochiului și facilitează recoltarea. Cu toate acestea, în natură nu vedem rânduri nicăieri și, în același timp, puține plante cresc grupate în grupuri omogene.

Imitația biodiversității poate face ca grădina ta să nu arate atât de îngrijită, dar este demonstrat că ajută legumele să crească mai bine. Vecinătatea cu plantele-companion le face mai rezistente și le protejează de diverse insecte și boli.

Acest lucru explică, de asemenea, sensul ideii ciudate de a planta flori, de exemplu gălbenele, între legume. Florile aparent inutile atrag insectele de polenizare și astfel, crește fertilitatea dovleceilor, mazării, castraveților și roșiilor.

În cele din urmă, unele plante pur și simplu nu o duc bine alături și se îmbolnăvesc atunci când trebuie să împartă spațiul rădăcinii. Ardeilor și fasolei nu le place să fie alături, mazărea preferă să fie departe de ceapă, iar salată nu iubește să fie alături de broccoli.

Lista plantelor – companioni

Castraveții

Vecini buni – ridiche, mazăre, țelină, salată, varză, roșii, floarea soarelui, porumb, gălbenele.

Vecini răi – salvie, mărar, mentă, fenicul.

Roșii

Vecini buni – usturoi, busuioc, morcovi, ceapă, pătrunjel, mazăre, salvie, varză, gălbenele, spanac.

Vecini răi – cartofi, fenicul.

Ardei

Vecini buni – busuioc, morcovi, oregano, ceapă, gălbenele, coriandru, nasturtium.

Vecini răi – fenicul, fasole, gulie.

Vinetele 

Vecini buni – mazăre, fasole, salată, busuioc, cimbru.

Vecini răi – cartofi și roșii.

Varza

Vecini buni – fasole, sfeclă, țelină, mușețel, mărar, isop, mentă, ceapă, oregano, cartofi, salvie.

Vecini răi – capșune, roșii.

Cartofii

Vecini buni – fasole, varză, porumb, salată, ceapă, ridiche, coriandru.

Vecini răi – roșii, castraveți, floarea-soarelui, dovleac.

Porumbul

Vecini buni – mazăre, dovleac, pepene galben, soia, fasole, floarea-soarelui.

Vecini răi –  țelină și sfeclă.

Ceapă

Vecini buni – varză, cartofi, căpșuni, morcovi, salată, sfeclă, roșii.

Vecini răi – mazăre, fasole, salvie.

Morcovi

Vecini buni – ceapă, usturoi, roșii, fasole, ridiche, mazăre, salvie, scorțoneră.

Vecini răi – mărar, anason.

Acum știi unde și ce legume să plantezi. Unii grădinari consideră că ierburile aromate (în primul rând busuiocul și monarda) îmbunătățesc gustul roșiilor. În plus, unele plante erbacee sunt capabile să alunge insectele de grădina ta.