”The Secret” sau cum funcționează legea atracției

“The Secret” este un film documentar apărut în 2006 şi are ca subiect legea atracţiei.

Ideea de bază a filmului este că ceea ce gândim în mod constant se manifestă în realitate: “gândurile devin lucruri”. O figură mai plastică pe care ne-o oferă autorii filmului e că noi suntem nişte magneţi vii şi atragem în viaţa noastră tot ceea ce gândim.

Universul e prezentat prin metafora duhului din lampă care ne răspunde tuturor dorinţelor manifestate prin gânduri. Iar acesta nu ţine cont dacă avem gânduri pozitive sau negative. Aşadar, dacă vrem să atragem evenimente plăcute în viaţa noastră, trebuie să avem grijă să gândim pozitiv în marea majoritate a timpului.

Sistemul de ghidare emoţional

Pentru că o monitorizare a tuturor gândurilor ar fi foarte dificilă, filmul dă o alternativă: monitorizarea felului în care ne simţim. Gândurile îţi cauzează emoţiile. Emoţii care pot fi doar de două feluri: pozitive sau negative. Aşa că sentimentele precum teama sau frustrarea îţi spun că nu eşti aliniat cu ceea ce îţi doreşti.

Ceea ce simţi e o reflecţie perfectă a ceea ce o să devii. De aceea e foarte important să te simţi bine. Pentru că Universul îţi va da mai mult din ceea ce simţi. Aşa că atunci când simţi un sentiment negativ, încearcă “să schimbi placa” gândindu-te la ceva pozitiv.

Cum să foloseşti Secretul

În principiu trebuie să urmezi 3 paşi:

  1. Cere ceea ce vrei. În acest pas trebuie să spui cu claritate ceea ce-ţi doreşti. Claritatea înseamnă detaliile exacte ale scopului tău. De exemplu, nu spui “vreau să am mulţi bani”, ci mai degrabă “vreau 1 milion de dolari într-un an”. Încearcă să dai cât mai multe detalii ale scopului tău.
  2. Răspunsul. Acest pas aparţine Universului care îţi va răspunde dorinţei tale. Tu n-ai nicio atribuţie în acest pas. Nici nu trebuie să te gândeşti cum să-ţi îndeplineşti scopul. Universul va face asta în locul tău.
  3. Să primeşti. Răspunsul e simplu: când oportunitatea apare, acţionează. De cele mai multe ori, când oportunitatea apare, ne oprim pe noi înşine de la îndeplinirea scopului pentru că simţim că nu aşa trebuie să meargă lucrurile. De exemplu, vezi o persoană care îţi place enorm, dar refuzi să mergi la ea pentru că simţi că ea ar trebui să facă primul pas, sau eşti timid şi n-ai vrea să o abordezi din teama eşecului.

Metode de accelerare a procesului

Primim în film două metode de grăbire a procesului. Metode care ne ajută să ne aliniem cât mai bine cu ceea ce ne dorim.

  1. Recunoştinţa. Îţi schimbă punctul de vedere pentru că te ajută să te concentrezi pe lucrurile bune din viaţa ta. Şi astfel vei atrage mai multe lucruri bune în viaţa ta.
  2. Vizualizarea. Când îţi propui un scop, trebuie pe urmă să vizualizezi acel scop în minte cât mai clar. De exemplu să-ţi imaginezi perechea potrivită, să-ţi imaginezi ce-o să faceţi împreună, cum vrei să fie şi ce vrei să simţi pentru ea. Ideea acestei metode e că generează sentimentul plăcut al împlinirii. Iar ceea ce ne spune filmul e că legea atracţiei funcţionează mult mai rapid când un gând e combinat cu un sentiment.

Acum 2 ani când am auzit de film, părerile celor din jurul meu erau deja împărţite: unii erau sceptici fără discuţii, iar alţii aveau sclipiri în ochi când vorbeau de el.

E uşor să-ţi placă filmul. E făcut bine, îţi spune că poţi să ai tot ce-ţi doreşti, sunt chiar şi doi oameni de ştiinţă care-ţi spun asta şi în plus, uneori că legea atracţiei funcționează dacă stai să te gândeşti bine.  Nu ţi s-a întâmplat niciodată să te sune o persoană la care tocmai te-ai gândit sau să primeşti exact ceea ce ţi-ai dorit?

Pe de altă parte e cam cusut cu aţă albă. Îmi spui tu mie că pot să am un milion de dolari doar pentru că scriu acest scop pe foaie de hârtie şi mă gândesc la el? Hmm, nu prea cred.

Eu cred că filmul e bun de văzut, iar conceptul e bun de testat. Eu l-am testat. Rezultatul: uneori chiar mi s-a întâmplat, alteori nu. Aşa că nu pot să cred 100% în această idee. Însă pentru asta nu pot să-l arunc la coşul de gunoi.

Faptul că te învaţă să gândeşti pozitiv, să crezi în ceea ce-ţi doreşti sunt lucruri care tebuie aplicate în viaţa de zi cu zi.

Nu cred că atragem tot ceea ce gândim. Însă cu siguranţă dacă ne gândim foarte mult la un scop, subconştientul va lucra să găsească metode pentru ca acel scop să se împlinească. Ceva de genul “ideea apare când încetezi s-o mai cauţi”. Şi asta am păţit-o pe pielea mea de mai multe ori.